Насловна Најновије Олуја „Киран“ протутњала Српском – вјетар носио кровове и чупао дрвеће

Олуја „Киран“ протутњала Српском – вјетар носио кровове и чупао дрвеће

250
0

Невријеме са јаким вјетром погодио је дијелове Републике Српске.

У Братунцу је вјетар нанио већу материјалну штету на згради Средњошколског центра гдје је повријеђена ученица. У Словенији је набујала Драва због чега су се огласиле и сирене за опасност од поплава. На Црногорском приморју вјетар је носио све пред собом а таласи су поплавили дијелове обале. У Србији олујно невријеме највише је уништило инфраструктуру у Бајиној Башти. У Европи најјкритичнији је сјевер Италије. Метеоролози упозоравају – за викенд се очекују изузетно јаки удари вјетра.

– Већ сутра увече можемо поново очекивати јак олујни југо који ће током ноћи јачати па ћемо имати јаке ударе вјетра – рекла је Анђела Вућићевић, метеоролог у Републичком хидрометеоролошком заводу.

У региону највише штете претрпјеле су Словенија и Хрватска. У сплитском подручју оштећени су објекти уз море. Због наглог пораста водостаја на Драви у мјестима Дравоград и Вузенице огласиле су се сирене упозорења.

Олуја Киран која је погодила сјеверозападну Европу са јаким пљусковима и ударима вјетра до 200 километара на час, однијела је најмање 7 жртава . Оштећене су зграде, затворене школе,отказани летови а снабдијевање електричном енергијом и саобраћај обустављени, или отежани у многим областима.

– Али могло је бити много горе да нисмо били у стању и да предвидимо долазак ове олује и да на време упозоримо наше становништво – нагласио је Гералд Дарманин, француски министар унутрашњих послова.

Због олује сјевер Италије је у колпасу. Најкритичније је у Тоскани гдје су обилне кише носиле аутомобиле, а становници су морали да се евакуишу .

ИЗВОРртрс
Претходни текст„Пулс града“ 03.11.2023. (ВИДЕО)
Сљедећи текстЂоковић у полуфиналу Мастерса у Паризу