Насловна Најновије Орбан: Мађари на изборима показали да ће казнити оне који у Бриселу...

Орбан: Мађари на изборима показали да ће казнити оне који у Бриселу раде против домовине

37
0

Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је да су Мађари на изборима за Европски парламент (ЕП) показали да ће казнити оне који „у Бриселу раде против своје домовине“ и да су „послали јасну поруку да желе мир“.

Орбан је, на скупу своје странке Фидес и њених коалиционих партнера Демохришћанске народне странке (КДНП), на којем су праћени резултати јуче одржаних локалних избора у Мађарској и избора за ЕП, рекао да су побиједили и на једним и на другим изборима, преноси МТИ.

– Да сумирамо резултате избора за ЕП, можемо да пошаљемо телеграм Бриселу у којем пише стоп миграцијама, стоп роду, стоп рату, стоп Сорошу, стоп Бриселу – рекао је Орбан.

Додао је да су ови избори су ојачали мировну политику мађарске владе и истакао да ће „дуплирати своје напоре да држи Мађарску изван рата“.

Орбан је навео да је излазност на изборима била 57 одсто, додајући да је „демократија жива и здрава“. На основу 83,57 одсто пребројаних гласова, на изборима за ЕП коалиција Фидеса и КДНП освојила је 44,17 одсто гласова, што је 11 мандата у ЕП, док је опозициона странка Партија поштовања и слободе (ТИСЗА) Петера Мађара освојила 7 мандата, односно 30,11 одсто гласова, преноси МТИ.

Два мандата освојила је коалиција странака Дијалог за Мађарску, Демократска коалиција (ДК), Мађарска социјалистичка партија и Мађарска зелена странка, са укупно 8,22 одсто гласова. Покрет Наша домовина освојио је један мандат са 6,75 одсто освојених гласова.

ИЗВОРTanjug
Претходни текстЛе Пен: Спремни смо да преузмемо власт ако нам Французи дају повјерење
Сљедећи текстБелгијски премијер подноси оставку