Насловна Најновије Организација старјешина ВРС: Важно јединство патриотских снага за одбрану српског народа и...

Организација старјешина ВРС: Важно јединство патриотских снага за одбрану српског народа и Српске

44
0

Организација старјешина Војске Републике Српске позвала је све патриотске снаге у Српској да обезбиједе пуно јединство у одбрани српског народа и Републике Српске, њених институција и имовине.

Из Организације старјешина наводе да та одбрана мора бити заснована на пуном консензусу српског политичког бића, лишена сваке силе, насиља, ратнохушкачке реторике, у условима мира и стабилности.

– Потребно је досљедно спроводити законе, одлуке, закључке и друга правна и политичка акта Народне скупштине Републике Српске, Владе и других институција система власти у Републици Српској, што укључује и неспровођење закона и одлука власти на нивоу БиХ, који су усмјерени против интереса српског народа и Републике Српске – саопштено је из ове организације.

Како се наглашава, дугорочна и стабилна рјешења у БиХ морају бити, искључиво и једино, заснована на демократском дијалогу три конститутивна народа и два ентитета у БиХ у условима пуног мира и стабилизације. БиХ ће постати могућа и одржива земља када се ослободи стране окупације и мијешања других у унутрашња питања БиХ.

Да је БиХ под сталним окупационим притиском, наглашава се, постаје видљивије сваког дана.

Из Организације старјешина истичу да су то у Републици Српској схватили од самог почетка – од потписивања Дејтонског мировног споразума, док се у Федерацији БиХ још не назиру ни трагови разумијевања озбиљности ситуације у којој доминантну улогу играју окупационе снаге, односно страни фактор подржан „петом колоном“.

У саопштењу се наводи да нема области живота и рада у БиХ у којој окупационе снаге нису дубоко инволвиране те се наглашава да су јавност у БиХ посљедњих дана додатно узбуркале и узнемириле одлуке крњег Уставног суда БиХ и изјаве Кристијана Шмита, самозваног високог представника у вези наставних планова и програма, односно садржаја из предмета историја, коју изучавају дјеца у Републици Српској.

– Има ли накараднијег мијешања у унутрашња питања живота и рада у ентитету Република Српска, којој је, и по Дејтонском мировном споразуму и по Уставу БиХ и Уставу Републике Српске, додијељено искључиво право да уређује област васпитања и образовања!. Па није ваљда да ико озбиљан у БиХ, окружењу и свијету може помислити да ће српски народ дозволити да му потомци нациста и други бјелосвјетски, али и домаћи пробисвјети одређују и пишу историју коју ће српска младеж изучавати – питају у овој организацији.

Носиоци неоколонијалне силе у БиХ су се толико осилили да би, како се истиче, српском народу прописивали и то колико ваздуха смију да удишу у току једног дана.

– Није могуће и неће моћи. Исти ти не прежу ни од чега и нападају све и свакога, па су се дрзнули да покушају обезглавити Републику Српску нападом из свих расположивих средстава на њеног предсједника Милорада Додика. Послије бројних безуспјешних покушаја криминализације лика и дјела Милорада Додика, сада га у монтираном политичком процесу, покушавају осудити зато што је дисциплиновано извршавао своје уставне обавезе. Ово је врхунац лицемјерја, злоупотребе права и правде – сматрају у Организацији старјешина.

Ипак, кажу у овој организацији, они превиђају чињеницу да тог истог Милорада Додика подржава најмање 75 одсто српског народа који живи у Републици Српској и да ће га тај исти српски народ бранити и одбранити на миран и демократски начин.

– Све ово неодољиво подсјећа на нека времена за која смо мислили да се не могу више никада поновити – времена аустроугарске окупације БиХ. Међутим, и тада као и данас, политички представници српског народа прогањани су и суђени само зато што су, по свом бићу, непокорни Срби, који су само жељели слободу свом народу, коју имају и уживају и други народи. Ништа више и ништа мање. И тада као и данас забрањивано је изучавање историје српског народа, која није била по вољи окупатора и његових слуга, и то су чинили колонијални управници – исто као и данас – истиче се у саопштењу.

у овој организацији наглашавају да је озбиљно питање постоји ли данас у свијету и једна држава у којој неки самозвани странац /високи представник/ може доносити законе, ван прописане парламентарне процедуре, и према њима прогањати и судити највише легитимне представнике једног народа.

– Одговор је више него јасан – нема ниједна осим БиХ. Апсурд свих апсурда. Данашња окупација БиХ је класичан, могло би се рећи школски примјер, неоколонијализма и неолиберализма, који, сасвим сигурно, уништава сва демократска достигнућа и води у провалију цијело човјечанство – упозоравају у Организацији старјешина Војске Републике Српске.

Страном окупатору у БиХ, наводи се, вјерно служи бошњачка политичка елита, са циљем да елиминишу легитимне српске представнике из управљачких структура у БиХ, што се десило и почетком деведесетих година, када је одузимање националних и политичких права српском народу и одлучивање без представника српског народа, одвело БиХ у мрачну и крваву катастрофу.

– Ко то поново жели да од БиХ направи`тамни вилајет`- питају у Организацији старјешина.

ИЗВОРсрна
Претходни текстНа фестивалу „Бисерна грана“ најбоља српска ношња је Срба из Босанског Грахова (Фото)
Сљедећи текстТематскa конференцијa секретара Црвеног крста Републике Српске