Насловна Најновије Отворена заједничка погранична жељезничка станица Србије и Црне Горе

Отворена заједничка погранична жељезничка станица Србије и Црне Горе

44
0
Министар саобраћаја и поморства Црне Горе Филип Радуловић и министар грађевинарства, саобраћаја и Србије Горан Весић отворили су заједничку пограничну жељезничку станицу у Бијелом Пољу.
 

Радуловић је истакао да ће се отварањем заједничке станице скратити вријеме задржавања и потребне процедуре на граничном прелазу између Црне Горе и Србије и омогућити несметан проток људи и робе, као и повећање степена кориштења транспортних средстава, саопштено је из Министарства саобраћаја и поморства Црне Горе.

– Истовременим улагањем у жељезничку инфраструктуру и бољом повезаношћу југа и сјевера Црне Горе, реализацијом овог пројекта стварају се предуслови за квалитетан развој цјелокупне привреде, јер олакшане процедуре на граничним прелазима скраћују вријеме путовања, а самим тим и привлаче робне токове и усмјеравају их ка Луци Бар. Радећи заједно на оваквим пројектима, доприносимо међусобном развоју и повезаности економија и бољој повезаности са земљама ЕУ – рекао је Радуловић.

Весић је нагласио да су интегрисани гранични прелази заједнички приоритет.

– Брза веза међу људима ће се поспјешити реализацијом више заједничких пројеката у области инфраструктуре, а отварањем заједничке жељезничке станице у Бијелом Пољу смо наставили са сарадњу са Црном Гором коју ћемо додатно унапређивати – рекао је Весић.

Овај пројекат спада у шири контекст регионалне сарадње у оквиру Берлинског процеса, односно Транспортне заједнице Југоисточне Европе и Акционог плана.

Директор Сталног секретаријата Транспортне заједнице Матеј Закоњшек рекао је да неадекватне транспортне мреже и недостатак координације озбиљно ограничавају повезаност грађана у региону са ЕУ.

– Рјешавање ових питања захтијева улагања у инфраструктуру, као и бољу сарадњу међу сусједима. Станица у Бијелом Пољу је већ постала одличан примјер за цијели регион. Под једним кровом сарађиваће надлежни органи и воз више неће морати да стаје два пута као раније – истакао је Закоњшек.

Пројекат заједничке жељезничке станице финансирала је ЕУ.

– Овај реконструисани објекат постаће савремена жељезничка инфраструктура на једном мјесту за јефтиније, брже и једноставније граничне прелазе. Заједнички гранични прелаз у Бијелом Пољу не само да ће побољшати везе двије земље и њихових народа, већ ће подстаћи економске активности и трговину преко границе – рекао је замјеник шефа Делегације ЕУ у Црној Гори Рикардо Сери.

Након отварања заједничке жељезничке станице Радуловић и Весић имали су билатерални састанак на којем је разговарано о инфраструктурној повезаности Црне Горе и Србије.

ИЗВОРртрс
Претходни текстМинић: Договорено формирање Савјета за привреду општине Рогатица
Сљедећи текстПретежно сунчано