Насловна Најновије Откривене бисте посланицима НСРС страдалима у рату (ФОТО)

Откривене бисте посланицима НСРС страдалима у рату (ФОТО)

40
0
У Народној скупштини Републике Српске у Бањалуци откривене су бисте народних посланика првог сазива парламента Српске убијених на почетку Одбрамбено-отаџбинског рата 1992. године – Милутина Најдановића, Горана Зекића и Милована Бјелошевића.
 

Поред три бисте постављен је и грб над којим су се посланици заклели на вјерност Републици Српској.

Професор доктор Милутин Најдановић био је посланик СДС-а у првој демократској Скупштини СРБиХ, а био је и професор на Медицинском факултету у Сарајеву и оснивач Торакалне хирургије у том граду.

Бисте у НСРС (Фото: РТРС)

Убијен је на свиреп начин у ноћи 14. августа 1992. године у ратном Сарајеву, а злочинци никада нису откривени и процесуирани.

Бисту у холу Народне скупштине ће добити и посланик првог сазива Горан Зекић – судија из Сребренице који је убијен у засједи 8. маја 1992. године док се враћао из Братунца.

Трећи посланик чија биста краси хол Народне скупштине је Милован Бели Бјелошевић, предсједник општине Дервента, пјесник и писац, који је убијен снајперским хицем у леђа у близини своје куће 21. маја 1992. године.

ИЗВОРртрс
Претходни текстОво је цијена школарине на факултетима у Српској за академску 2024/25. годину
Сљедећи текстКарлинг репрезентација БиХ, састављена претежно од Паљана, заузела 7. мјесто на Европском првенству у Шкотској (Фото)