Насловна Најновије ОХР тражи од крњег Уставног суда да поништи закон Српске због химне...

ОХР тражи од крњег Уставног суда да поништи закон Српске због химне и грба Немањића

76
0

Дипломатски је скандал да ОХР наређује крњем Уставном суду да поништи закон којим Република Српска намјерава да у званичну употребну врати химну „Боже правде“ и грб Немањића, рекао је предсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић. Из Српске је поновљено да свакако не признају одлуке тог Суда. Сагласни су да је једини циљ осовине ОХР-крњи Уставни суд да науди Републици Српској.

Предсједница Скупштине Србије Ана Брнабић из Бањалуке јасно је пренијела став – Декларација Свесрпског сабора није усмјерена ни против ког народа, а критикују је они који је нису ни прочитали.

У ОХР-у изнова показују антисрпско расположење. Смета им што Народна скупштина исправља историјску неправду и у употребу враћа химну Боже правде“ и немањићки грб. Призивају Уставни суд БиХ да као 2006. године то спријечи. Како је одавно без Срба – има ли ико дилему како ће удружене бошњачке, хрватске и стране судије гласати.

– На Уставном суду БиХ биће да оцијени уставност закона у свијетлу досадашње судске праксе – рекли су из ОХР-а.

Индикативно да су тактови „Боже правде“ и двоглави орао засметали Кристијану Шмиту тек након јучерашњег разговара са бошњачким чланом Предсједништва БиХ Денисом Бећиревићем, јер до тада није било реакције на тачку 30. Декларације Свесрпског сабора која те идентитетске симболе дефинише као националне и свесрпске.

Стевандић каже да је „то накнадна памет грађанина Шмита“.

– Дипломатски скандал и срамота да било ко наређује Уставном суду како ће одлучивати. То је доказ потпуног колапса међународног права у БиХ и њихова срамота. О томе ће одлучити институције Републике Српске, о томе ће одлучити клубови и ако Клуб Бошњака стави вето, ми ћемо сачекати одлуку Уставног суда Републике Српске – истакао је Стевандић.

„Боже правде“ изводиће се уз званичну химну Републике Српске, док ће се уз постојећи користити и грб Немањића. Историјски оправдано и утемељено на Споразуму о специјалним и паралелним везама са Србијом, што је опет у складу са чланом 3 Устава БиХ који ентитетима омогућава свеобухватну сарадњу са сусједним државама.

– У складу са Споразумом о специјалним и паралелним везама користиће се узајамно грбови Српске и Србије код нас и код њих и то нико не брани ни Федерацији да успостави специјалне паралалне везе са Турском и Хртватском – истиче посланик у НСРС Срђан Мазалица.

Посланик у НСРС Огњен Бодирога каже да су грб Немањића и химна „Боже правде“ утемељени у српском народу.

– Нама нико не брани да славимо и 9. јануар и да интонирамо химну „Боже правде“, а то што неко законски може донијети супротно одлуку, не мора значити да ћемо је поштовати – каже Бодирога.

Прозивке бошњачких политичара, сада и ОХР-а да Декларација Свесрпског сабора угрожава мир у региону, за званичнике Србије су неутемељене и недоказане.

– Сумњам да људи који то причају нису ни прочитали Декларацију. Декларација се у великој мјери бави очувањем нашег заједништва, језика, писма српског народа, што је важно за нас, али није уперено и усмјерено ни против кога и то је оно што раде многи други европски народи – наглашава Брнабићева.

Најава да ће се „Боже правде“ и грб Немањића поново наћи на суду показује колика су права српског народа у БиХ. Иако апсолутно већински у Републици Српској. не дозвољава му се да баштини своју традицију, користи своје симболе, а све по мјери западне демократије.

ИЗВОРРТРС
Претходни текстЦрна Гора од сутра забрањује руске медије, Москва најавила асиметричне мјере
Сљедећи текст„Пулс града“, 9.7.2024. (Видео)