Насловна Најновије О кључним питањима енергетске будућности

О кључним питањима енергетске будућности

55
0

У Требињу сутра почиње четврти Самит енергетске будућности „СЕТ Требиње 2023“, који под слоганом „Енергетска стабилност западног Балкана“ организују „Електропривреда Републике Српске“, град Требиње и предузеће „СЕТ Требиње“.

Самит ће бити одржан под покровитељством Владе Републике Српске и Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Према најави организатора, на свечаној церемонији отварања самита требало би да се обрате предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац, предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто, министар иностраних послова Мађарске Петер Сијарто, генерални директор „Електропривреде Републике Српске“ Лука Петровић и директор „Електромреже Србије“ Јелена Матејић.

Отварање самита најављено је за 12.10 часова, након чега ће услиједити пленарна сесија „Убрзање регионалног одрживог плана и прелаз на чисту енергију – улога ЕУ“, а потом девет панела током три дана трајања самита, односно до петка, 24. марта, када се овај скуп завршава.

Одговоре на кључна питања енергетске будућности учесници Самита ће на панелима имати прилику да чују од готово 40 водећих лидера у електроиндустрији из земаља региона.

На панелима ће се говорити о темама важним за развој енергетског сектора и усклађености законодавства у државама региона у овој области са директивама ЕУ, енергетском политиком и процесом интеграције.

Стручњаци ће на панелима разговарати и о развоју енергетске инфаструктуре, повезивању у региону, како се носити са високом цијенама енергије у регији, декарбонизацији, безбједноси енергетског сектора, као и о одржавању енергетских постројења.

„Трендови децентрализације, дигитализације и електрификације велики су потенцијал за револуцију електроенергетског система. Све већи удио обновљивих извора у производњи електричне енергије и уједно њихов утицај на електроенергетски систем постављају све веће захтјеве на убрзани развој самог система“, истиче се у саопштењу.

У рад Самита укључени су дословно сви релевантни представници енергетског сектора у региону, водећи људи домаћих компанија и институција које обликују индустрију, пословни лидери и креатори енергетских политика, те врхунски домаћи и међународни стручњаци из области енергетике.

Истовремено, како се наводи, због све веће децентрализоване производње електричне енергије у непосредној близини потрошача или код самих потрошача, снабдјевачима постаје тешко задовољавати све промјењивију понуду и потражњу.

Управо у вези са тим у први план све више долазе појмови и техничка рјешења као што су складиштење енергије, микромреже, прилагођавање потражњи и мјере енергетске ефикасности.

Самит ће бити одржан у Културном центру Требиње.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПротеклу годину обиљежила ријеч „исцјељење“, а омиљени стих је из пјесме „Зидање Скадра“
Сљедећи текстСвјетски дан шума – Здраве шуме за здраве људе