Насловна Најновије Парламент Српске усвојио Декларацију Свесрпског сабора (ВИДЕО)

Парламент Српске усвојио Декларацију Свесрпског сабора (ВИДЕО)

59
0

Декларација је усвојена са 62 за и три против.

 

Уз Декларацију, усвојени су и Закључци које су усагласили клубови посланика. Закључци су усвојени са 62 гласа за, два против и једним суздржаним послаником.

Клубови посланика СДС-а о ПДП-а повукли су амандмане.

У Декларацији, усвојеној на Свесрпском сабору одржаном 8. јуна у Београду, указано је на неопходност српског националног окупљања и одлучено да Сабор буде одржаван редовно, сваке двије године, на којем би се заједно разматрала најважнија национална питања уз учешће представника Србије и Републике Српске, као и других представника српског народа из региона и свијета.

У Декларацији се наводи да Свесрпски сабор констатује да српски народ представља јединствену цјелину.

– Српски народ је кроз историју имао више држава са различитим називима, те полаже право да баштини своју богату традицију – пише у тексту Декларације.

Свесрпски сабор нагласио је да је Република Српска јединствен и недјељив уставноправни субјект који самостално обавља своје уставотворне, законодавне, извршне и судске функције у складу са Уставом БиХ – Анексом четири Дејтонског мировног споразума и чија територија не може бити отуђена мимо Устава и закона Републике Српске.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да је ова декларација један од историјски најважнијих и најмоћнијих докумената српског народа у цјелини.

– Декларација говори о јединству српског народа и њоме се одговара на сва питања и зебње из прошлости и даје нам снагу да идемо даље – рекао је Додик.

Он је нагласио да се може очекивати да ће владе Српске и Србије и остале земље, гдје Срби могу да добију подршку, сачинити оперативне планове за спровођење Декларације.

– Сви ставови из Декларације и њена преамбула дају одговоре на дешавања у прошлости и третира се све оно што је важно за будућност. Када је ријеч о празницима, 9. јануар настављамо обиљежавати, али ћемо славити и Сретење као заједнички празник. Нема потребе да се спекулише о 9. јануару и не треба ништа објашњавати, јер је све апсолутно јасно. Они који ово оспоравају видљиво је да раде у складу са ставовима из Сарајева – истакао је Додик.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да Декларација није усмјерена ни против кога и да се темељи на правима која имају сви народи на свијету и показује опредјељење Српске и Србије за очување мира.

Он је поручио да Декларација представља темеље за бивствовање српског народа.

– Што се тиче 9. јануара, понудио сам један закључак уз намјеру да се усагласимо. Многи су погрешно протумачили. Сретење је општи Дан државност свих Срба. Девети јануар остаје Дан Републике Српске и ријешићемо све сумње још једним закључком – рекао је Стевандић.

Премијер Српске Радован Вишковић рекао је да су Срби из Републике Српске и Србије један народ и да је усвајање Декларације историјски чин за Српску и Србију.

Српски члан Предсједништва Жељка Цвијановићистакла је да је Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа јасно избалансирана и урађена на начин да Српска и Србију буду спремни за будућност.

Навела је да је да је у Декларацији исказана подршка очувању Дејтонског споразума.

Сједница Народне скупштине биће настављена сутра.

ИЗВОРРТРС
Претходни текстПредстављен роман „Ратна позорница“, аутора Андрее Јефтановић, 2.7. (Видео)
Сљедећи текст„Пулс града“. 2.7.2024. (Видео)