Насловна Магазин Патријарх Порфирије: Брак и породица мушкарца и жене – божији благослов

Патријарх Порфирије: Брак и породица мушкарца и жене – божији благослов

190
0

Његова светост патријарх српски Порфирије истакао је вечерас у Београду, након молебана који је служио за светињу брака и породице, да Срби не желе да им било ко намеће своје вриједности, поглед на свијет и свој начин живота.

– Нећемо да нам било ко каже шта ми треба да будемо, јер нама је мјера и критеријум Христова ријеч, говори нам шта је добро, а шта није, шта је Богом установљено као природно, а шта је неприродно – поручио је патријарх Порфирије у говору, што су окупљени поздравили аплаузом, узвикујући „Аксиос“.

Патријарх српски је истакао да Божија ријеч већ на почетним страницама Светог писма открива једноставно – да је Бог створио два пола, као мушко и женско, и да је благословио брак и породицу, на којима је изграђена цивилизација, не само овдје, него и у Европи.

Његова светост је истакао да је сама ријеч породица у српском језику једноставна и јасна и казује да мушко и женско, покренути у љубави, у жељи да буду једно, ступају у заједницу и да би имали пород, породицу, као један од плодова брака између мушког и женског.

Патријарх је додао да постоје и бракови у којима нема порода, али да ни у том случају брак не губи своју пуноћу и смисао.

Његова светост је истакао да је човјечанство данас суочено са таласима, цунамијем и најездом многих нових система вриједности, који се насилно, агресивно, или пак меком моћи и невидљивим радовима испод радара, намећу с циљем да уруше сваки постојећи природни или цивилизацијски поредак.

– Да успоставе, рекли би образовани људи, нову парадигму. Нова правила. У том вртлогу, намера је да се поруше идентитетски темељи и стубови појединца и заједнице. Да све постане релативно, крхко и флуидно, као да хоће да нам кажу да све што смо до сада знали више одједанпут не важи, и да смо хиљадама година живјели погрешно – навео је патријарх Порфирије.

Патријарх Порфирије сматра да епилог тих идеологија није само да се изгуби идеја о томе шта је мушко, а шта женско, већ воде ка томе да се неће моћи са сигурношћу рећи ни шта је то човјек, напоменувши да већ има таквих идеја и гласова.

Молебан је, у организацији Светог архијерејског синода СПЦ, испред Храма Светог Саве служио патријарх Порфирије са свештенством, а саслуживали су епископ рашко-призренски Теодосије, владика бачки Иринеј, епископ шумадијски Јован, као и више архијереја.

Међу више хиљада окупљених, присутни су били и министар задужен за иновације Ненад Поповић, амбасадор Владимир Божовић, прослављени фудбалер Душан Савић, лидер Двери Бошко Обрадовић, кошаркашки ас Дејан Томашевић.

Грађани су носили крстове, барјаке са ликом светаца, као и иконе, а испред храма су се вијориле заставе Србије, Београда и СПЦ.

На барјацима изнад масе окупљених вјерника биле су заставе са ликом блаженопочившег патријарха Павла, Бијелог анђела, Христа, Светог Саве.

Изнад окупљених грађана простирала се и велика застава Србије.

Уочи молебана, одржана је и литија под називом „За спас Србије“, од Саборне цркве до Светосавског храма, где се спојила са верницима на платоу испред Храма.

ИЗВОРСрна
Претходни текстШто нису могли кошаркаши, могу 4. пут баскеташи
Сљедећи текстПланска искључења електричне енергије