Насловна Вијести “Пегаз“ успјешно наводи артиљерију на циљеве и до 40 километара

“Пегаз“ успјешно наводи артиљерију на циљеве и до 40 километара

45
0

На војном полигону „Пасуљанске ливаде“, код Ћуприје, одржано је успјешно испитивање наоружања и војне опреме домаће производње, међу којима први пут беспилотне летјелице „пегаз“, којом се даљински наводи артиљеријска ватра на циљеве и до 40 километара.

Вршена су испитивања бојевог гађања беспилотном летјелицом „пегаз“, наоружаном ласерски вођеним пројектилима и гађање тенком „М-84 АС2“ покретне мете на великим даљинама.

Испробан је и нови систем интегрисан на хибридни противавионски самоходни артиљеријско-ракетном систем кратког домета „пасарс“ за гађање циљева на земљи.

Тестирано је и ново борбено оклопно возило „Лазар 3М/30“, као и дејства снајперских парова коришћењем новоразвијене далекометне пушке 12,7 милиметара и снајперске пушке калибра 338 „Лапуа Магнум“ на великим даљинама, уз помоћ додатне опреме за прорачун параметара за прецизно подешавање нишанске тачке.

Испитивању је присуствовао министар одбране Србије Небојша Стефановић, који је истакао да је постигнуто успјешно гађање циљева, уз координацију између беспилотних летјелица и дронова и артиљерије, саопштено је из Министарства одбране Србије.

„Постигли смо значајан технолошки напредак и на корак смо од тога да можемо да се похвалимо да смо у овом сегменту у рангу најразвијених војски света“, рекао је Стефановић.

Он је навео да се први пут видјело и гађање беспилотне летјелице „пегаз“, те да се нада да ће се током ове године ући у њену серијску призводњу, која ће значајно појачати одбрамбене капацитете Војске Србије.

Стефановић се увјерио приликом гађање из модернизованог тенка „М-84 АС2“, као и из „пасарса“, да су успјешно погођени и циљеви који се крећу.

ИЗВОРсрна
Претходни текстКатић: Из рубрике “Лијепе вијести“
Сљедећи текстУсвојен Нацрт ребаланса буџета општине Пале, РТВИС (ВИДЕО)