Насловна Најновије Побједа ЕПП на изборима, десница и крајња десница повећали број мандата

Побједа ЕПП на изборима, десница и крајња десница повећали број мандата

26
0

Европска народна партија десног центра освојила је највише 189 посланичких мјеста на изборима за Европски парламент, показују први прелиминарни резултати који су објављени у Бриселу.

Ови резултати показују да ће ЕПП и Прогресивна алијанса социјалиста и демократа остати највеће групације у ЕП, али и да су десничарске партије повећале број мандата у ЕП.

ЕПП је повећао број мандата са 176 на 189, док је Прогресивна алијанса социјалиста и демократа претрпила благи пад и имаће 135 посланика у новом сазиву ЕП, док је у претходном имала 139 посланика.

Највеће губитке претрпјеле су групације Обновимо Европу, којој припада и партија Препород француског предсједника Емануела Макрона, као и групација Зелени-Европски слободарски савез.

Обновимо Европу ће у новом сазиву ЕП имати 80 посланика, док је раније имала 102 посланика, а Зелени ће имати 52 посланика, док су раније имали 72 посланика.

Први прелиминарни резултати указују да су десничарске странке повећале број мандата на изборима, па ће тако Идентитет и демократија, који окупља странке деснице попут Националног окупљања Марин Ле Пен, имати 58 посланика, док је раније имала 49, а Европски конзервативци и реформисти, којима припадају и Браћа Италије италијанске премијерке Ђорђе Мелони, имаће 72 посланика, док су раније имали 69.

Љевица ће у новом сазиву имати 36 посланика, партије које се не доводе у везу ни са једном политичком групацијом 46, а остали 52 посланика.

Прелиминарни резултати објављени су након што су затворена биралишта на изборима за Европски парламент у свим државама чланицама.

ИЗВОРsputniknews.com
Претходни текстПрве посљедице резултата избора за ЕП – Макрон распустио француску скупштину, избори 30. јуна и 7. јула
Сљедећи текстСвечана академија поводом 30 година Музичке академије