Насловна Најновије Повеља успјеха Матичној библиотеци Источно Сарајево за издање „Испод ратног кишобрана“

Повеља успјеха Матичној библиотеци Источно Сарајево за издање „Испод ратног кишобрана“

101
0

Повеља успјеха издавачу најтраженије књиге на штанду Републике Српске у оквиру 67. Међународног београдског сајма књига припала је Матичној библиотеци Источно Сарајево за издање „Испод ратног кишобрана“, аутора Ристе Трифковића, објављено у едицији „Завјештај“.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић и руски глумац, редитељ и писац Николај Бурљајев уручили су повељу директору Матичне библиотеке Источно Сарајево Наташи Кулашинац на свечаности на штанду Републике Српске на Сајму.

Кулашинчева је навела да је збирка новела „Испод ратног кишобрана“, коју је Трифковић почео писати неколико година прије рата, а завршио 1992. године, посљедња књига писца Ристе Трифковића, а ријеч је о рукопису за који се дуго вјеровало да је изгубљен.

Ово је друга књига коју Матична библиотека објављује у оквиру едиције „Завјештај“, а у којој ће бити објављени рукописи завичајних аутора која они нису успјели објавити за живота.

Цицовић је оцијенио да је овогодишње представљање издаваштва Републике Српске на Међународном београдском сајму књига, урађено на најбољи начин до сада и истакао да су представљена 134 издања, као и да је одржано 47 промоција на којима је представљено 112 издања из Републике Српске.

– Велико интересовање је било за сва издања. Ове године смо на нашем штанду имали и све значајне институције Републике Српске и еминентне издаваче, и на основу онога што је исказано од посјетилаца и онога што је виђено на промоцијама Матична библиотека из Источног Сарајева је с правом заслужила ово признање јер да се нису бавили истраживањем заоставштине нашег познатог писца, остали би ускраћени за једну изузетно квалитетну књигу – рекао је Цицовић.

Од 134 наслова изложена на штанду Републике Српске на 67. Међународном београдском сајму књига, посебно су биле тражена „Изабрана дјела Рајка Кузмановића у дванаест књига“ у издању Академије наука и умјетности Републике Српске и Православне речи Нови Сад, „Дејтонски чвор“ Синише Карана у издању „Бесједе“ Бањалука, као и „Спољна политика Русије у годинама југословенске кризе /1985-1995/“ Јелене Гускове у издању Центра за друштвено-политичка истраживања Републике Српске и Института историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву.

Посебно су биле тражене и књиге „Атлас злочина над Србима током Одбрамбено-отаџбинског рата“ у издању Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица и „Моја Српска од А до Ш“ Горана Гашића и „Утемељивачи Републике Српске на прелазу из 19. у 20. век“ Јована Б. Душанића у издању Завода за уџбенике и наставна средства Источно Ново Сарајево.

Посебно тражена издања била су и „Сарајевско-романијска регија у Одбрамбено-отаџбинском рату 1992-1996“ Благоја Ковачевића у издању Организације старјешина Војске Републике Српске, „Богатство српског народа“ Здравка Мочевића у издању Фондације „Мир Божији“ и монографија „Миомирка. Архитекта“ Миливоја Унковића у издању Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Бањалука.

ИЗВОРсрна
Претходни текстСутра Света Петка
Сљедећи текстСастанак предсједника Српске са представницима институција и служби о лажним камповима