Насловна Вијести Република Српска Позив привредним субјектима за пријаве за подстицаје

Позив привредним субјектима за пријаве за подстицаје

121
0

Министарство привреде и предузетништва Републике Српске позива привредне субјекте, који су повећали плате радницима у периоду од јануара до јуна ове године, да поднесу захтјев за додјелу подстицаја за повећање плате радника за шести обрачунски период.

Захтјев се подноси путем апликације „е подстицај“ која се налази на интернет страници Министарства привреде и предузетништва, а која ће бити активна до 29. августа када истиче рок од 60 дана за подношење захтјева, саопштено је из ресорног министарства.

Влада Републике Српске усвојила је данас Информацију Министарства привреде и предузетништва о спровођењу поступка додјеле подстицаја за повећање плате радника са ефектима додијељених подстицаја за обрачунски период јул-децембар 2021. године.

Средства подстицаја за повећање плата радника за пети обрачунски период исплаћена су привредним субјектима у рекордном износу од 11,3 милиона КМ, а који послују на подручју 36 градова/општина у Републици Српској.

Укупан износ подстицаја на повећање плата који је одобрен у првих пет обрачунских периода износи око 33,2 милиона КМ и односи се на укупно 89.237 радника којима су послодавци повећали плате у односу на почетни износ плате.

Из Министарства су нагласили да су ребалансом буџета Републике Српске за 2022. годину, у оквиру Министарства привреде и предузетништва, обезбијеђена средства у износу од 26 милиона КМ на позицији Субвенција на име повећање плата радника.

Највећи износ подстицаја исплаћен је привредним субјектима из прерађивачке индустрије у укупном износу од 4,9 милиона КМ, или 43 одсто од укупно исплаћеног подстицаја у обрачунском периоду јул-децембар 2021. године.

Најзначајнији ефекат подстицаја у петом обрачунском периоду је повећање плата радника за 29,6 одсто у односу на период почетне плате код привредних субјеката који су остварили право на подстицај или у апсолутном износу за око 38 милиона КМ.

Додјела подстицаја за плате у периоду од јула 2019. до јуна 2021. године имала је позитиван утицај на цјелокупну привреду, а између осталог, допринијела је расту бруто плате радника у децембру 2021. години за 14,9 одсто у односу на период почетне плате /март 2019. године/ и расту броја запослених за 2,45 одсто у 2021. години у односу на 2019. годину.

Подсјетимо, основни циљ додјеле средстава подстицаја је побољшање положаја радника, у смислу утврђивања виших новчаних накнада по основу плата и временски дуже одржавање увећане плате радника, те отклањање сиве зоне у области исплате плата радника и превођење цјелокупног новчаног износа који радник добије од привредног субјекта у легалне токове.

Овом мјером наставља се континуитет у активностима на сузбијању сиве економије побољшању положаја радника и незапослених лица, као и унапређивању пословног окружења. 

ИЗВОРсрна
Претходни текстЗа помоћ се пријавило 72.900 младих
Сљедећи текст3.000 евра за пројекат „Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске“