Насловна Најновије Помен за жртве усташког злочина у Криводолима

Помен за жртве усташког злочина у Криводолима

52
0

У Kриводолима код Пала данас ће бити служен помен жртвама усташког злочина у којем је убијено 40 дјеце до 14 година, најављено је из Борачке организације општине Пале.

Помен ће се бити служен код споменика у Kриводолима у 10.30 часова у оквиру манифестације „Сјећање на јуни 1992. године“ чији је циљ да очува сјећање на погинуле борце и жртве које су страдале за Републику Српску.

Усташе су у три дана, новембра 1943. године, звјерски масакрирале више стотина цивила из села Раковац и Јеловци.

Прво су, без испаљеног метка, тупим предметима и ножевима у Kриводолима масакрирали више од 40 мушкараца из села Раковац, да би крвави пир наставили током ноћи у самом селу гдје је масакрирано или живо спаљено 59 житеља, од којих 40 дјеце до 14 година старости.

У оквиру манифестације „Сјећање на јуни 1992. године“ планирано је да 25. маја, у 10.00 часова, буде служен помен за погинуле борце у Подграбу, у цркви Вазнесења Господњег.

На споменику у Мокром, 26. маја, у 12.00 часова, биће служен помен за 52 погинула и преминула борца из овог мјеста.

Манифестација ће бити настављена 1. јуна у 11.00 часова, када је планиран помен код споменика у Љубогошти за 17 погинулих бораца из тог мјеста у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Помен погинулим борцима на Жепи планиран је за 4. јуни. Полазак са Пала је у 8.00 часова, а помен је у 11.00 часова.

Помен погинулим борцима чете „Петар Пандуровић“ биће служен 8. јуна код споменика Станица на Палама у 11.00 часова, а 16. јуна за жртве усташког злочина у Kрушчици.

Посљедњег дана манифестације, 28. јуна предвиђен је помен погинулим борцима у Прибњу код споменика Блатине у 11.00 часова, а од 16.00 часова биће одржана изборна скупштина Општинске борачке организације у Kултурном центру на Палама.

Манифестација се завршава у 17.00 часова када се очекује Сабор бораца у порти Цркве Успења Пресвете Богородице.

ИЗВОРСрна
Претходни текстРијеке се повлаче у корита, поплављена домаћинства санирају штету
Сљедећи текстПромјенљиво, послије подне киша мјестимично