Насловна Најновије Порука Лаврова Свесрпском сабору: Руси и Срби раме уз раме пружали отпор...

Порука Лаврова Свесрпском сабору: Руси и Срби раме уз раме пружали отпор непријатељу

52
0

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров упутио је писмо учесницима Свесрпског сабора у Београду у којем је истакао да су Срби и Руси пружали раме уз раме отпор непријатељима и освајачима и заједно градили миран живот.

– Драги српски пријатељи! Наше народе спајају вишевјековне везе, заједничке традиционалне вриједности, пријатељство проверено временом и тешким искушењима. Руси и Срби су раме уз раме пружали отпор непријатељима и освајачима, заједно градили миран живот – навео је Лавров у писму у које је Танјуг имао увид.

Он је додао да се „данас суочавамо са новим изазовима, удружено се супротстављајући снагама које покушавају да цијелом свијету наметну своја правила, изврну историју, усаде у свијест наше дејце туђе и антихумане постулате“.

– Јуначки српски народ је јасно показао да неће се помирити са неоколонијалним поробљавањем. Зато Запад и покушава да казни Србе, лиши их слободе, одузме њихова исконска огњишта, натјера да одустану од права на сопствено мишљење и независну политику, растави и растури – истакао је Лавров.

Он је додао да је „јединство сада важније него икада“ и да је оно уписано у генетски код Срба, јасно одражено у српској симболици – у чувеној крилатици „Само слога Србина спасава“.

– Само у слози је могуће сачувати свој идентитет, умножити историјску и културну баштину коју су нам оставили преци, одбранити право да сами одређујемо националне приоритете и тежимо њиховом спровођењу, градити хармоничне и пријатељске односе са сусједима – рекао је министар спољних послова Русије.

Лавров је навео да „Русија никада неће затворити очи пред било којом неправдом према братском српском народу, покушајима демонизације Срба, гажењем њихових законитих права“.

– Заједно са другим слободарским нацијама наставићемо да градимо нови свјетски поредак – на основу равноправности, дијалога, узајамног поштовања и међусобног уважавања интереса – навео је Лавров у писму упућеном учесницима данашњег Свесрпског сабора у Београду.

ИЗВОРTanjug
Претходни текстОЦ Јахорина: Развој планинских центара уз поштовање стандарда заштите животне средине
Сљедећи текстДанска: У центру Копенхагена нападнута премијерка Фредериксен