Насловна Најновије Послије Норвешке, Ирска и Шпанија признале Палестину

Послије Норвешке, Ирска и Шпанија признале Палестину

28
0

Послије Норвешке, Шпанија и Ирска су признале палестинску независност, саопштили су данас премијери те двије земље Педро Санчез и Сајмон Харис.

– Данас, Ирска, Норвешка и Шпанија објављују да ће признати државу Палестину. Свако од нас ће предузети неопходне кораке да та одлука ступи на снагу. Увјерен сам да ће нам се још неке земље прикључити у преузимању овог важног корака наредних недјеља – истакао је Харис.

Он је додао да је одлука три земље да се призна Палестина „легитимно право на државност“.

– Ово рјешење је подршка рјешењу о двије државе, што је једини исправан пут ка миру и безбједности за Израел, Палестину и њихове народе – навео је Харис.

Премијер Ирске је истакао да по међународном хуманитарном закону, цивили морају бити заштићени.

– Палестинци у Гази пролазе кроз најстрашнију патњу, потешкоће и глад. Како неко може да оправда чињеницу да тамо дјеца одлазе увече на спавање, не знајући да ли ће се пробудити? Цивили са свих страна морају бити заштићени међународним хуманитарним правом. Једини пут ка миру је политички – поручио је Харис, пренио је ирски јавни сервис РТЕ.

Премијер Шпаније Педро Санчез изјавио је данас у Конгресу да ће Шпанија признати палестинску државу 28. маја, наводећи да је дошло вријеме да се пређе са ријечи на дјела и да Шпанија то чини због „мира, кохерентности и правде – преноси Паис.

Нагласио је да та одлука није против Израела, Јевреја или у корист Хамаса.

– Желим једну ствар да разјасним, ово признање није против било кога, није против народа Израела, народа који цијенимо. А много мање против Јевреја, народа вриједног дивљења, чија је историја повезана са Шпанијом. Нити то иде у прилог Хамасу, како кажу неки посланици, који покушавају да искористе ту ситуацију – рекао је Санчез.

Он је најавио и да ће Шпанија примити 30 дјеце из Газе са дијагнозом карцинома.

– У неком тренутку када бомбардовање престане, а медији и међународна заједница буду могли да виде шта се дешава у Гази, схватићемо да смо сви били свједоци једне од најмрачнијих епизода. Тог дана Шпанци ће моћи да кажу да су били на правој страни историје – додао је он.

ИЗВОРAg
Претходни текстИзраел о признању Палестине: Ирско-норвешка парада глупости
Сљедећи текстДодик: БиХ дошла до краја, разиђимо се у миру