Насловна Најновије Посјета библиотеци, промоцији књиге и радионица у СПКД „Просвјета“

Посјета библиотеци, промоцији књиге и радионица у СПКД „Просвјета“

256
0

Ученици Средње школе “28 Јуни” са професорицом Ведраном Мијовић Пантелић и библиотекарком Данијелом Мандић посјетили су библиотеку СПКД „Просвјета“ у Сарајеву са чијим фондом их је упознала библиотекарка Сњежана Лозо. Том приликом присуствовали су и промоцији репринт издања збирке приповиједака „Пољско цвијеће“ које је сакупила Јелица Беловић.


„Ријеч је о великом богатству сакупљеном међу корицама књиге које је важно за очување културне баштине наших крајева јер нису бајке само оне које долазе са стране, већ нам ова књига кaзује да имамо приповијетке и приче са наших простора. Ово је репринт и ништа у њему није додато нити избачено, нити једно слово и зарез. Књига је онаква каква је написана и објављена прије 124 године, само данас у савременијој штампи долази у руке читалаца“, рекао је Дејан Гарић предсједник УО СПКД „Просвјета“.

Одабране приче из збирке „Пољско цвијеће“ присутнима је обратила глумица Татјана Шојић, а Марина Ђорђевић je говорила о томе зашто су бајке важне за све људе без обзира на године.

”У бајкама се преносила мудрост са старијих на млађе. Бајке говоре језиком душе. Оне нам говоре да и најслабији, са својим племенитим особинама, може да побиједи. У бајкама видимо како прође онај ко је завидљив, ко мрзи, ко је себичан, грамзив, зао. А главни јунаци бајки, иако на почетку нису имали велике шансе да успију, захваљујући лијепим особинама, храбрости, упорности, захвалности, на крају побјеђују. Бајке нису приче за малу дјецу, бајке су приче за све нас. Говоре језиком душе и одгајају нас. Његујте бајке, читајте бајке, причајте бајке“, рекла је приповједач и музичар Марина Ђорђевић.

Овом приликом ученици и професори били су у прилици да уз помоћ Жељке Лемез учествују у занимљивој радионици израде лутака од вуне којима се бајке оживљавају на посебан начин.

ИЗВОРСШ “28 Јуни”
Претходни текстСа Вучићем ојачало братство Срба у Србији и Српској
Сљедећи текстУгашен сан о Звездином прољећу у Европи; Црвено-бијели поражени од Јанг Бојса