Насловна Најновије Потребна подршка приступању БиХ “Евротранспланту“

Потребна подршка приступању БиХ “Евротранспланту“

55
0

Министар цивилних послова у Савјету министара Дубравка Бошњак, на састанку са руководством Евротранспланта у сједишту те организације у Холандији, изразила je заинтересованост за могућност формализовања сарадње са БиХ у оквиру споразума са том организацијом, као првог корака прије испуњавања потребних услова за чланство, те замолила за подршку у испуњавању услова.

Бошњакова је информисала саговорнике у Леидену о до сада предузетим активностима у БиХ у овој области, посебно када је ријеч о јачању ХЛА /Хуман Леукоцyте Антиген/ лабораторија и њиховој акредитацији од Европске федерације за имуногенетику /ЕФИ/, као и промоцији значаја донорства у БиХ, саопштено је из Министарства цивилних послова.

Међу приоритетима је истакнута и потреба за сарадњу у оквиру обука и едукација у овој области.

Руководство Евротранспланта представило је услове и кораке које је потребно испунити на путу ка чланству, те изразило спремност подржати БиХ, посебно када је ријеч о акредитацији ХЛА лабораторија од ЕФИ.

Као један од корака нагласили су значај развоја сарадње са центрима за трансплантацију из земаља чланица Евротранспланта.

Koliko je BiH daleko od Eurotransplanta: Na nivou smo Bangladeša. Ukoliko  ovako nastavimo, imat ćemo dvije transplantacije godišnje

У складу с процедурама Евротранспланта, о разговорима који су вођени и интересу који је БиХ исказала, биће упозната савјетодавна тијела Евротранспланта, након чега ће БиХ бити упозната о даљим корацима, наводи се у саопштењу.

Руководство Евротранспланта упутило је позив Бошњаковој за учешће на годишњем засједању ове организације у октобру на којем ће БиХ моћи да представи своје активности.

Eurotransplant on LinkedIn: #annualmeeting #am24 #etam24

Изражено је обострано задовољство разговорима и посјетом, која је први пут уприличена на високом нивоу од БиХ.

Након што је БиХ почетком године упутила писмо намјере за чланство, услиједио је позив руководства Евротранспланта Бошњаковој с циљем разговора о могућностима за сарадњу и придруживање БиХ овој међународној организацији.

У име Евротранспланта састанку су присуствовали чланови Надзорног и Управног одбора које су предводили предсједавајући Дирк Ван Раемдонк и главни директор Харм Јан Дриесен, док су у делегацији БиХ били и представници Републике Српске и БиХ и Брчко дистрикта.

ИЗВОРсрна, фото Bljesak + илустрација
Претходни текстОлимпијски кругови постављени на Ајфелов торањ
Сљедећи текстЗахарова: Западни новинари нису видјели ни смрт дјеце током бомбардовања Србије