Насловна Најновије “Походом на Кланац“ одата почаст страдалим борцима Касиндолског батаљона

“Походом на Кланац“ одата почаст страдалим борцима Касиндолског батаљона

90
0

Припадници некадашњег Касиндолског батаљона Војске Републике Српске, њихови потомци и чланови породица, те бројни мјештани Касиндола, данас су учествовали у традиционалном „Походу на Кланац“, мјесту гдје су у љето 1992. године страдала четворица бораца овог батаљона.

„`Поход на Кланац` дио је манифестације `Дани Касиндолског батаљона` и ово је 10. јубиларни пут да походимо ово мјесто“, рекао је Срни предсједник Организационог одбора манифестације Слободан Маунага.

Наводећи да су четворица бораца Касиндолског батаљона који су страдали на Кланцу прве жртве из ове јединице, Маунага је изразио задовољство што поход из године у годину окупља све већи број људи.

„Наша је дужност да их се сјећамо, али и свих бораца из Касиндола који су дали живот у рату бранећи своје домове и породице, као и болницу у Касиндолу, гдје су спашавани животи војника и цивила“, истакао је Маунага и рекао да је у плану да на Кланцу буде постављено спомен-обиљежје.

Маунага је навео да је у Одбрамбено отаџбинском рату живот изгубило 99 српских бораца из Касиндола од којих су неки били припадници Касиндолског батаљона, а остали су били по другим јединицама Војске Републике Српске.

Прве жртве одбране Касиндола пале су на Кланцу када су их из засједе, након договора о ненападању, напале комшије муслимани из Трнова 10. јула 1992. године убивши четворицу српских бораца, а четворицу су ранили.

Током рата од Кланца, преко Доњег Которца, Добриње, до Илиџе водила је десетинама километара дуга одбрамбена линија.

Организатори Дана Касиндолског батаљона, који трају од 7. до 16. јуна, су Општинска борачка организација Илиџански борац и општина Источна Илиџа.

ИЗВОРсрна, фото РТВИС
Претходни текстСвесрпски сабор остаће упамћен као један од важнијих дана модерне српске историје
Сљедећи текстСутра обиљежавање 32 године од страдања српских цивила у Чемерну