Насловна Најновије Почео приказ способности Војске Србије „Гранит“

Почео приказ способности Војске Србије „Гранит“

136
0

На војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници код Београда почео је приказ способности Војске Србије „Гранит“ коме присуствују највиши званичници Србије, Републике Српске и Мађарске.

Уз предсједника Србије Александра Вучића највећу смотру наоружања и војне опреме и војних летјелица на једном мјесту посљедњих деценија прате предсједник Републике Српске Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић те премијери Српске Радован Вишковић и Мађарске Виктор Орбан.

Смотру прате и предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Жељко Будимир, предсједник Скупштине Србије Владимир Орлић, министри у Влади Србије, представници вјерских заједница и више хиљада грађана.

Из Министарства одбране Србије раније је најављено да ће у приказу учествовати више од 5.000 припадника војске и Министарства одбране Србије, те да је ангажовано око 2.300 средстава наоружања и војне опреме и више од 60 ваздухоплова.

Према сценарију манифестације, која је отворена за јавност, парадним кораком продефиловаће припадници специјалних јединица – 63. падобранске и 72. бригаде за специјалне операције, као и Одреда специјалне намјене „Кобре“.

Они ће током дефилеа бити наоружани најсавременијим наоружањем и војном опремом којом располажу српске оружане снаге.

Грађани ће моћи да виде атрактиван програм, у коме ће бити приказане способности авијације, посебно садејства за специјалцима на земљи.

Такође, у плану су налети хеликоптера Ми-35, а своје могућности приказаће и „мигови 29“, као и сви остали ваздухоплови.

Биће и сто тенкова Т-72 и М-84, оклопни транспортер „лазар“, борбено возило „милош“ и БРДМ-2, 18 самоходних хаубица „нора“ Б-52 и „гвоздик“, „хамер“ и „беркет“, – кинески ракетни систем ПВО фК-3, систем „Панцир“ руске производње.

Ова смотра је централни догађај обиљежавања Дана Војске Србије.

ИЗВОРсрна
Претходни текстДанас финале дублова и полуфинални мечеви у синглу
Сљедећи текстУрођени смисао за лијепо Милада Томовић преноси на младе