Насловна Најновије Почео пријем у Београду поводом Дана Републике Српске и првог Устава

Почео пријем у Београду поводом Дана Републике Српске и првог Устава

149
0

У Београду је почео пријем поводом 9. јануара, Дана Републике Српске и 28. фебруара, дана у којем је усвојен њен први Устав, у присуству званичника Републике Српске и Србије.

Пријему присуствују предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједници парламената Србије и Српске Ненад Стевандић и Владимир Орлић, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, Његова светост патријарх српски Порфирије, те посланици, министри у владама двије републике и други.

Присутан је и принц Филип Kарађорђевић са супругом Даницом.

Свечаност је почела интонирањем химни Републике Српске и Србије, а одржава се у Дому војске.

Млађен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Србији, које је организатор овог скупа, истакао је да је Република Српска „закорачила“ у четврту деценију, задржала и сачувала све своје атрибуте државе.

„Итекако имамо шта да чувамо и бранимо, а заједно са Србијом је то и лакше и љепше“, нагласио је Цицовић.

И овај, девети пријем у организацији Представништва Републике Српске у Србији је посвећен, каже Цицовић, Дану Српске и дану њеног првог Устава, са жељом за још више заједничких пројеката Србије и Српске.

„А посебно за преданији рад на његовању идентитета српског народа, очувања језика и писма, традиције, културе и вјере којој припадамо, јер само такви, национално свјесни и чврсто ријешени да чувамо и сачувамо све што је наше, можемо и моћи ће они који ће послије нас доћи – сачувати и наше границе и све наше у оквиру тих граница, као и заједништво са Србијом у једниственом етничком, језичком и културном простору“, нагласио је он.

Цицовић је навео да је пандемија отела двије године, али да вјерује да ће то све бити надокнађено вечерас – и програмом и љубављу према Српској и Србији, а посебно према њиховом заједништву.

Он је подсјетио да је овај дан у којем се слави Република Српска у Србији, започет трибином под насловом „Српска се брани и у Србији“, у оквиру које је представљен и зборник радова са претходних 10 трибина у Београду о Републици Српској.

„Ради се о више од стотину прилога 31 угледног српског интелектуалаца – политиколога, правника, историчара, социолога, економиста… Зборник је под насловом `Српска се брани и у Србији: Десет београдских трибина о Републици Српској 2021–2022`, а могао је да буде насловљен и `Србија се брани и у Српској`, јер су и једна и друга, мање или више непрестано под истим или сличним притисцима Запада“, навео је он.

Цицовић је своје обраћање завршио ријечима „Живјела Република Српска, живјела Србија“.

ИЗВОРсрна
Претходни текстОко 260.000 скијаша до сада посјетило Јахорину (ВИДЕО)
Сљедећи текстГрадоначелник Ћосић сутра на Сокоцу