Насловна Најновије Починиоци злочина у Чемерну познати, а нико није кажњен ни након 32...

Починиоци злочина у Чемерну познати, а нико није кажњен ни након 32 године

51
0

Видоја Рашовић, коме су припадници муслиманских јединица прије 32 године у Чемерну у федералној општини Илијаш, убили пет чланова породице, изјавио је данас, да иако су починиоци овог злочина познати и даље нико ништа не предузима како би били кажњени.

Рашовић је подсјетио да је прије 32 године био у Илијашу и видио дим из правца Чемерна, гдје су му били мајка, два стрица и рођаци.

„Нисам могао чекати, па сам дошао са неким рођацима који су из овог села. Нисмо срели никога од извршилаца злочина. Они су већ отишли. Затекли смо свашта. Горе куће, мртви поред пута и на путу. Дуго сам тражио мајку, рођаке, два стрица, а нашао сам их пред сами мрак“, рекао је Рашовић у Чемерну, гдје су обиљежене 32 године од злочина над српским цивилима, у муслиманском нападу на данашњи дан 1992. године.

Он је подсјетио и да је петоро чланова родбине пронашао убијене из ватреног оружја, на око 200 до 300 метара од куће.

Рашовић је истакао да су позната имена извршилаца тог злочина, али да нико ништа не предузима.

„Био сам на Суду у Сарајеву, они знају и имају имена, а тврде да је то био војни циљ. На свашта се ваде и траже да ме увуку у неку причу да себе оправдају, окривљивање погрешних људи и чињенице да нешто нисам видио“, рекао је Рашовић.

Selo Čemerno spomenik srpske ratne golgote

Коментаришући то што кантоналне власти нису дозволиле да се на спомен-обиљежју напише да је био злочин, он је истакао да сматра да све што се догодило у рату представља злочин.

Свештеник Дејан Младеновић, рекао је да су прошле 32 године од злочина над српским цивилима који су живјели на овом мјесту и никоме нису учинили ништа лоше.

„Обрађивали су своје њиве и свједочили име своје, хришћанство, православље. Жртве не смијемо заборавити и треба увијек да их поменемо у молитвама“, поручио је Младеновић.

Он је додао да су жртве овог злочина новомученици који су страдали за Христа и да никада не смију да буду заборављени.

„Шта је веће него живот положити за ближњега и за Христа. Највећа правда на овом свијету је Христова правда“, рекао је Младеновић.

У Чемерну у федералној општини Илијаш, данас су обиљежене 32 године од злочина над српским цивилима који су починили припадници муслиманских јединица.

Злочин се догодио у раним јутарњим часовима 10. јуна 1992. године, када су Чемерно напале муслиманске јединице из села Корита, Махмутовића Ријека и Орахова.

Optužnica za generala: Šta se desilo u selu Čemerno | ARHIV STAV

Припадници тадашње Територијалне одбране Бреза убили су 32 српска цивила и војника, међу којима је највише било стараца, жена и дјеце, а село сравнили са земљом. Најмлађа жртва имала је 16 година, најстарија 80.

Током напада на Чемерно убијени су готово сви становници, а починиоци су имали јасну наредбу претпостављених да у овом мјесту све униште. Као и у осталим муслиманским нападима на српска села, и на Чемерну је опљачкано и однесено све што се могло понијети. Село је остало разорено и спаљено.

У Суду БиХ у току је судски процес против оптужених за злочине почињене над Србима у Чемерну.

За злочине у овом селу 10. јуна 1992. године оптужени су Џемал Хаџић, Теуфик Турудић, Џемал Смоло, Сенад, Харис и Бењамин Сикира, Енес Дурак, Мирсад, Нусрет и Мирзет Бешлија, те Нехру Ганић.

ИЗВОРСрна, фото РТРС
Претходни текстЗбог обилних падавина може доћи до бујичних поплава
Сљедећи текстМузичко вече поводом обиљежавања Дана руског језика, РТВИС, 10.6.2024. (ВИДЕО)