Насловна Вијести По 15 нових уџбеника за основне и средње школе у Републици Српској

По 15 нових уџбеника за основне и средње школе у Републици Српској

80
0

Завод за уџбенике и наставна средства Републике Српске за наредну школску годину штампаће по 15 нових одобрених уџбеника за основне и средње школе, рекао је портпарол Завода Дејан Kерлета.

Kерлета је за Срну истакао да увелико трају припреме за нову школску годину и да су нови уџбеници за основну школу Читанка, Дигитални свијет и Моја околина за други разред, те Читанка и радна свеска са садржајима српског језика и језичке културе и Учим латиницу за трећи разред.

Нови су уџбеници Математике и Природе и друштва за четврти разред, те Природе и друштва за пети разред.

Kерлета је нагласио и да су одобрени нови уџбеници за шести разред, и то Математика, Збирка задатака из математике, Основи информатике и Ликовна култура, за седми разред Српски језик и језичка култура и Ликовна култура, а за девети разред Читанка.

– У процедури одобравања су још неки рукописи, али због кратких рокова, у случају одобрења, биће штампани за наредну школску годину – навео је Kерлета.

Он је рекао да је за основну школу урађена и адаптација одређених уџбеника, те измјене и допуне, а све у складу са иновираним програмима.

Према његовим ријечима, адаптирани су уџбеници Математике за други и трећи разред, Читанка и Ликовна култура за четврти разред, те су извршене измјене и допуне и уџбеничком комплету Њемачки језик за шести разред.

Kерлета је навео и да су нови уџбеници Читанке за први разред средњих стручних школа, за трогодишња занимања, Хемија за први разред за четворогодишња и трогодишња занимања у којима се овај предмет изучава двије године, у струкама пољопривреда и прерада хране, текстилство и кожарство, здравство и остале ђелатности.

Он је напоменуо да су нови уџбеници и Трговинско пословање за први разред средње стручне школе, занимање трговачки техничар, струка економија, право и трговина, као и Процеси развоја софтвера за први разред средњих стручних и техничких школа, струка економија, право и трговина, занимање пословно-информатички техничар.

Нови је и уџбеник Историје за први разред средњих стручних школа за занимања пословно-правни техничар, угоститељски, туристички и кулинарски техничар.

Он је додао да су међу новим уџбеницима Здравствена њега за први и други разред средње медицинске школе, струка здравство, за занимања медицински техничар и акушерско-гинеколошки техничар.

Нови је уџбеник и Историје умјетности за први разред средњих школа, струка угоститељство и туризам, занимање туристички техничар, Цртање и сликање за први разред средњих стручних школа, струка култура и умјетност, занимање техничар дизајна ентеријера и индустријских производа, Агенцијско и хотелијерско пословање за први разред средње стручне школе, струка угоститељство и туризам, занимање туристички техничар.

У наредној школској години нови су уџбеници и Опште и комуналне хигијене за први разред средњих стручних школа, занимање еколошки техничар, струка остале ђелатности, Анатомија и физиологија за први разред средњих стручних школа, за занимања фризер и козметичи техничар, струка остале ђелатности.

Нове уџбенике имаће и Умјетничко обликовање за други разред средњих школа, струка угоститељство и туризам, занимање кувар и посластичар, Историја умјетности за други разред средњих школа, струка култура и умјетност, за занимања ликовни и техничар дизајна графике, те техничар дизајна ентеријера и индустријских производа.

У новој школској години нове уџбенике има и Историја умјетности за други разред средње школе, струка угоститељство и туризам, занимање туристички техничар, те Естетска њега за други разред средњих стручних школа, занимање козметички техничар, струка остале ђелатности.

– Након доношења и објављивања плаката/спискова одобрених уџбеника за гимназију и средње стручне школе, пристигла су одобрења за употребу одређених уџбеника, али с обзиром на то да се не налазе на списковима, припремићемо их и настојати што прије одштампати и дистрибуирати у наше малопродајне објекте иако њихова званична примјена креће тек од септембра 2023. године – истакао је Kерлета.

ИЗВОРсрна, РТРС
Претходни текстХотел “Термаг“ љетним садржајима промовише Јахорину
Сљедећи текстВидовдан са дјецом са Косова и Метохије