Насловна Најновије Први пут бесплатни уџбеници за основце од петог до деветог разреда

Први пут бесплатни уџбеници за основце од петог до деветог разреда

158
0

Ученици основних школа од петог до деветог разреда у Фочи, њих 485, у наредној школској години добиће нове уџбенике, чију ће набавку први пут финансирати општина из буџетских средстава. Уџбеници ће бити набављени путем Завода за уџбенике и наставна средства РС и на вријеме достављени ђацима, истакнуто је на састанку начелника општине Милана Вукадиновића са директорима двије основне школе.

Уџбенике за прва четири разреда основне школе и одређене категорије ђака старијих  разреда годинама у Српској финансира Влада Српске. Све више градова и општина у Српској из својих буџета финансирају набавку уџбеника за све основце од петог до деветог разреда. У ред са њима од наредне школске године стаће и Општина Фоча.

Директори обје основне школе упознали су се са новом одлуком општинске управе и поздравили њено увођење.

-Први пут ће 289 ученика у нашој школи добити нове уџбенике, никада није оволики број ученика био заступљен, зато је то велика и јако важна ствар за ђаке и њихове родитеље-рекла је директорка ОШ „Свети Сава“, Јелена Чанчар.

-Обрадовани смо данас да ће 196 ученика наше школе добити бесплатно уџбенике. Сви знамо да припремити дијете за школу није само купити му уџбенике, тако да ће ова помоћ бити вишеструко значајна-казао је директор ОШ „Веселин Маслеша“, Владимир Ивановић.

Набавка уџбеника старијим основцима једна је у низу нових мјера подршке пронаталитетној политици коју спроводи Општина Фоча.  

Најбитније је, поручује начелник општине Милан Вукадиновић, да то неће бити само ове године-биће то редовна ставка у расходовној страни буџета за сваку наредну годину.

-Ријеч је о набавци потпуно нових уџбеника, тако да родитељи ђака могу путем ове субвенције да уштеде издвајања за те намјене, и да их пласирају гдје је потребније, а сигуран сам да у овим тренутним економским околностима имају много ставки. Стога је ово још јдна у низу олакшица родитељима која ће постати добра и стална пракса-казао је Вукадиновић.

На састанку је договорено и да локална управа финансира и одлазак на екскурзију за по два ученика деветих разреда из обје школе, као и два матуранта Средњошколског центра. Подршка ће, као и до сада, бити пружена ђацима који путују на међуопштинска, републичка и државна такчмичења.

Укупна буџетска средства за пронаталитену политику у Фочи ове године су удвостручена и износе више од 260.000 марака. Све раније донесене мјере остају и даље на снази, поручују из локалне управе.

ИЗВОРРадио Фоча
Претходни текстДодик: Затечен сам вијешћу о нападу на Фица
Сљедећи текстПочела редовна полугодишња дебата о БиХ у Савјету безбједности