Насловна Најновије Преминуо бивши главни тужилац Горан Салиховић

Преминуо бивши главни тужилац Горан Салиховић

105
0

Бивши главни тужилац БиХ Горан Салиховић /65/, преминуо је у Клиничком центру у Тузли, након краће болести.

Салиховић је преминуо синоћ, а боловао је од новембра када је и оперисан, рекао је Срни адвокат Рифат Коњић, који је бранио Салиховића у дисциплинском поступку који се против њега водио због оптужби за прекомјерно трошење новца.

Горан Салиховић рођен је у Тузли 1959. године. Он је 1986. дипломирао на Правном факултету Универзитета у Сарајеву, а већ наредне године се запошљава као оперативни аналитичар у Служби унутрашњих послова у Лукавцу.

Након двије године проведене у полицијској служби, Салиховић започиње каријеру у правосуђу − прво је био судија Општинског суда за прекршаје у Лукавцу, па годину дана и предсједник овог суда.

Фебруара 2013. године Салиховић је изабран на чело Тужилаштва БиХ, а крајем септембра 2016. године суочио се са дисциплинском тужбом Канцеларије дисциплинског тужиоца Високог судског и тужилачког савјета БиХ.

Он је био суспендован са позиције главног тужиоца, па смијењен и премјештен на функцију тужиоца, са које је такође суспендован.

Дисциплинска комисија је пресудила, да је Салиховић својим понашањем довео у питање повјерење јавности у непристрасност и кредибилитет Тужилаштва, те да је намјерно давао лажне, информације у вези са пријавама на радно мјесто, дисциплинским стварима, те питањима унапређења и напредовања у служби.

Тужилаштво БиХ је 2018. године подигло оптужницу против Салиховића, Суд БиХ је потврдио, те је прослијеђена Општинском суду у Сарајеву, гдје му се судило.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПале: Сутра јавна расправа о измјенама Закона о боравишној такси
Сљедећи текстУ недјељу 9. јуна традиционални “поход на Кланац“