Насловна Вијести Преминуо глумац Бранко Цвејић

Преминуо глумац Бранко Цвејић

71
0

У Београду је преминуо глумац Бранко Цвејић, дугогодишњи члан и бивши директор Југословенског драмског позоришта.

Бранко Цвејић је рођен је у Београду 25. августа 1946. Матурирао је у Петој београдској гимназији 1965. и исте године уписао глуму на Факултету драмских умјетности у Београду.

Заједно са цијелом новом генерацијом глумаца на позив Бојана Ступице постаје члан Југословенског драмског позоришта у мају 1967. У матичној кући одиграо је преко педесет улога од којих су најзначајније: Лорд Грахам (Лепеза леди Виндермир), Франк (Занат госпође Ворн), Петруњела (Дундо Мароје), Станковић (Пучина), Никола (Наход Симеон), Пера писар (Госпођа министарка), Симеонов-Пишчик (Вишњик).

Највише је сарађивао са редитељем Дејаном Мијачем, као глумац, а касније и као продуцент бројних представа. Гостовао је и на другим позоришним сценама, између осталог и у Звездара театру – позоришту у чијем је оснивању и сам учествовао.

Играо је у више од 40 цјеловечерњих играних филмова и остварио низ значајних улога у ТВ серијама, филмовима и драмама.

„Бранко Цвејић припада генерацији српских и југословенских позоришних, филмских и телевизијских глумаца која је, крајем шездесетих година прошлог вијека, освојила, потпуно преузела и радикално измијенила изглед овдашњег глумишта, направивши довршен стилски преокрет којим је најављени дах модерности из претходне деценије коначно постао доминантним сценским изразом у складу са духом епохе и кретањима у сценским умјетностима у свијету. Допринос Бранка Цвејића овој глумачкој револуцији кулминирао је у телевизијској серији, као и каснијем филмском наставку, „Грлом у јагоде“, аутора Срђана Kарановића, у којој је овај стилски преврат, најављен бројним ранијим улогама у Југословенском драмском позоришту и Атељеу 212, као и на филму и телевизији, „озваничен“ и устоличен. Ова улога учинила је Бранка Цвејића једним од водећих драмских умјетника своје генерације и ондашње Југославије“, саопштило је Југословенско драмско позориште.

ИЗВОРн1 рс
Претходни текстО активностиима Ловачког удружења ,,Јахорина“ (ВИДЕО)
Сљедећи текст,,Улични свирачи“ сутра свирају за породицу Лопатић