Насловна Најновије Пресуда за злочине над Србима у Храсници – 30. маја

Пресуда за злочине над Србима у Храсници – 30. маја

47
0

Суд БиХ ће 30. мај изрећи пресуду припадницима Првог корпуса такозване Армије БиХ, Сенаду Гаџи, Заиму Лаличићу и Суљи Хебибу, за незаконита затварања, убиства, мучења и злостављања српских цивила од 1992. до 1994. године у Храсници код Сарајева.

На данашњем рочишту одбрана тројице оптужених, изнијела је завршне ријечи и затражила ослобађајуће пресуде, тврдећи да се неке тачке оптужнице заснивају само на исказу свједока, које нису могли испитати.

Адвокат Лејла Човић, која у овом предмету брани првооптуженог Гаџу, анализирала је данас доказе за 16 тачака оптужнице, које њеног клијента терете за премлаћивање и убиства Срба затворених на три локације у Храсници. Она сматра да ни у једном случају није доказана кривица оптуженог.

Хебибов асвокат Сенад Дуповац, каже да су прочитана само два исказа свједока у вези са ударањем Радована Дубљевића, те да је „одбрана била онемогућена да испита свједоке, јер су умрли много прије подизања оптужнице“.

Лаличићев адвокат Сабина Мехић, рекла је да је од 53 предложена свједока саслушано њих 15, те да је прочитано шест исказа, преноси „Бирн“.

Она је рекла да је Лаличић оптужен у овом предмету након што је изашао с одслужења казне, иако су сви искази били и раније доступни.

Лаличић је 2015. године осуђен на шест година затвора, за злочине над цивилима у Храсници.

Гаџо, Лаличић и Хебиб оптужени су за незаконита затварања, убиства, мучења, злостављања и тјелесна сакаћења у просторијама затвора у Храсници у Основној школи „Алекса Шантић“, као и у гаражама између небодера од 1992. до 1994. године.

ИЗВОРсрна, фотo: BIRN BiH
Претходни текстЈуговић добитник Плакете за допринос развоју Филозофског факултета
Сљедећи текстКонкурс за додјелу стипендија Општине Источна Илиџа