Насловна Вијести Прије тридесет година, 02. августа 1992, године са радом је почео „Српски...

Прије тридесет година, 02. августа 1992, године са радом је почео „Српски Радио Илиџа“

54
0

На данашњи дан 1992. године са радом је почео „Српски Радио Илиџа“. Идеја о формирању Радија Илиџа настала је у мају 1992. године. Са реализацијом идеје кренуло се 1. јула, а радио је почео са емитовањем програма 2. августа 1992. године чувеном реченицом уредника Душка Ољаче:

„Овдје српски радио Илиџа на УКТ фреквенцијi 103,8 MHz почињемо експериментални програм“.

Ратна дејства учинила су да услови у којима се радило буду изузетно тешки, али је захваљујући ентузијазму запослених радио опстао. Радио је имао око 20 радника који су свакодневно извјештавали о стању у граду али и настојали да колико толико олакшају изузетно тешке, ратне илиџанске дане.

Након потписивања Дејтонског споразума становништво Илиџе је морало напустити своја огњишта те се и Радио Илиџа пресељава у Лукавицу гдје се уједињује са „Радио Грбавицом“ који је у Лукавици дијелио дејтонску избјегличку судбину Радија Илиџе.

Уједињењем ове двије радио станице настао је Радио Српско Сарајево који се под тим именом огласио 1. маја 1997. године. Програм је емитован са два предајника – један Радио Грбавице, а други Радио Илиџе који је дислоциран на Требевић чиме се искорачило у погледу чујности  и броја слушалаца.

ИЗВОРртвис
Претходни текстНаставак конститутивне сједнице Скупштине Србије
Сљедећи текстОбавјештење о промјени Правилника о расподјели средстава за подршку пронаталитетној политици