Насловна Најновије Прољеће би могло бити топлије од просјека

Прољеће би могло бити топлије од просјека

120
0

Прољеће ове године почиње у понедјељак, 20. марта, у 22.24 часа и према неким прогнозама могло би да буде топлије од просјека, рекла је Срни метеоролог Хидрометеоролошког завода Републике Српске Милица Ђорђевић.

Ђорђевићева је навела да ће у понедјељак у првом дијелу дана бити кишовито на сјеверу и западу, а увече ће у већини крајева престати падавине.

„Први дани календарског прољећа биће у знаку правог прољећног времена, биће доста топло, са више сунчаних интервала и са температуром која ће постепено расти“, навела је Ђорђевићева.

Она је рекла да ће у уторак, 21. марта, максимална температура ваздуха бити од 11 до 17 степени, а у сриједу и до 20 степени Целзијусових.

„Највјероватније, 23, 24. и 25. марта биће још топлије“, додала је Ђорђевићева.

Она је навела да, према неким прогнозама, изгледа да би прољеће могло да буде топлије од просјека, а да за сада дјелује да ће бити промјенљиво и да ће бити смјена сунчаних, сушних и веома топлих периода и пролазних захлађења који могу у кратком интервалу да донесу и нешто јаче падавине.

Ђорђевићева је рекла да за сада нема најаве да ће у скором периоду бити јачих захлађења, али да ће бити прмјенљиво топло, пролазно нешто свјежије уз пролазне падавине, не и претјерано хладно.

Она је указала да је посљедњих година примјетно да су зиме и рани почетак прољећа у знаку веома топлог и промјенљивог времена.

„Имамо необично топло вријеме, тако је било током већег дијела зиме, а онда неколико дана дођу нагла захлађења, која су у складу са просјечим вриједностима, а топли дужи периоди су ван просјека“, додала је Ђорђевићева.

Прољеће астрономски започиње на прољећну равнодневницу, када су дан и ноћ једнаки, односно када свијетли дио дана траје 12 часова, једнако као и тамни.

ИЗВОРсрна
Претходни текстСутра књижевна манифестација „Недељкова недјеља“
Сљедећи текстДодик: Одлука Међународног кривичног суда довешће до политичких тензија и ни до чега другог