Насловна Најновије Птичији грип стигао у Србију

Птичији грип стигао у Србију

130
0

Нови талас авијарне инфлуенце, познатије као птичији грип, стигао је и у Србију. Најугроженији су овога пута ждралови, а жариште је у Мађарској гдје је до сада угинуло око 10.000 ових птица.

У Србији се птичији грип појавио на мјестима које ждралови користе за одмор приликом прелета ка југу. Постоји велика опасност да се вирус пренесе на домаћу живину.

Препорука грађанима је да не улазе у заштићено подручје Специјалног резервата Слано Копово код Новог Бечеја, јер су до сада чувари природе овде пронашли више од 70 угинулих ждралова, чији остаци су уклоњени на прописан начин.

– Захваљујући помоћи и саме општинске управе која је ангажовала Зоохигијену, птице су нешкодљиво уклоњене. Значи ископана је рупа, птице су одложене, прекривене кречом – рекао је Дарко Лазаревић, биолог у Резервату природе „Слано Копово“.

Потврда да је ријеч о птичијем грипу стигла је након анализе узорака ткива угинулих ждралова на Научном институту за ветеринарство из Новог Сада. Вирус је и ове године стигао раније.

– Тај вирус углавном је присутан у неким хладнијим периодима године, зими и углавном је погађао патке, лабудове. Међутим, у последње две до три године вирус је практично ушао у популације скоро свих дивљих птица и оставља катастрофалне последице по њихове популације – рекао је Милан Ружић из Друштва за проучавање птица Србије.

Стручњаци апелују на грађане да обавијесте надлежне уколико им изненада ждрал слети у двориште или их виде у насељима да немају жељу да полете. То је обично први знак да су заражени, преноси РТС.

 

ИЗВОРртс
Претходни текстКнежевић: Битно је именовати некога из реда српског народа
Сљедећи текстУ петак информативна сесија о енергетској ефикасности у стамбеном сектору општине Рогатица