Насловна Најновије Путин: Пекинг никоме не намеће било шта, настоји да пронађе компромис

Путин: Пекинг никоме не намеће било шта, настоји да пронађе компромис

212
0

Актуелна спољна политика Кине, укључујући ону која се води у оквиру пројекта Појас и пут, изграђена је на потрази за компромисом, рекао је руски предсједник Владимир Путин у интервјуу „Кинеској медијској групи“.

Путин је нагласио да Пекинг настоји да пронађе пројекте и начине за остваривање заједничких циљева, који су прихватљиви за све.

„Ово је специфично за садашњу Кину на челу са предсједником Си Ђинпингом у изградњи односа са другима. Нико никоме не намеће било шта, нико то не проводи. Само се нуди прилика“, навео је је Путин.

Према његовим ријечима, уколико дође до било каквих компликација, „тражи се компромис“, пренио је ТАСС.

„Увијек се пронађе. Сматрам да се пројекат Појас и пут, који је понудио предсједник Кине, по томе разликује од многих других које су покушале да глобално реализују земље са тешким колонијалним насљеђем“, додао је Путин.

Он је навео да растући потенцијал многих земаља, укључујући Русију и Кину, помаже развоју мултиполарног свијета.

„Индија расте у Азији, Индонезија расте и многе друге државе расту. У Латинској Америци расте Бразил. Русија стаје на ноге и јача. Још једном понављам: Ово је манифестација објективног процеса настајања мултиполарног свијета“, нагласио је Путин.

Он је рекао да је кинеске иницијативе о безбједности, развоју и формирању глобалне цивилизације први уопштено предложио Си Ђинпинг 2013. године, током своје прве државне посјете Русији као предсједник Кине.

Путин је додао да се иницијативе које је предложио кинески предсједник ових дана проводе у пракси.

ИЗВОРСрна, фото Спутник
Претходни текстОХР још нема високог представника
Сљедећи текстСтојковић: Србија апсолутно није заслужила да изгуби утакмицу