Насловна Најновије Радановић: Одржавање Свесрпског сабора у Београду ући ће у историју

Радановић: Одржавање Свесрпског сабора у Београду ући ће у историју

31
0

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић оцијенио је да ће сутрашњи Свесрпски сабор у Београду ући у историју јер представља окупљање српских представника из цијелог свијета и на тој манифестацији биће показано јединство српског народа у тешким временима.

– Као човјек који се бави статусом и правима Срба у ФБиХ, сигуран сам да ће се један аспект Свесрпског сабора ослонити и дјеловати према историјској неправди и страшном страдању који су преживјели Срби у Федерацији. Желим само да поновим да је на подручју данашње Федерације живјело 542.897 Срба 1991. године, да их је сада мање од 30.000, да је то посљедица великомуслиманске и хрватске политике која је од 1990. године пропагирала идеје фашиста и нациста – рекао је Радановић у изјави за Срну.

Он је рекао да је на подручју ФБиХ 1991. године постојало 785 насеља са већинским српским становништвом.

– Након рата 252 српска насеља су постала муслиманска, а 33 хрватска. Тренутно на подручју ФБиХ имамо око 500 ненасељених српских мјеста која су била насељена. Значи, та српска мјеста су уништена и никада нису обновљена. Једноставно, једна историјска неправда, а Федерација не жели да поправи стање и положај Срба у том ентитету – указао је Радановић.

Он је изразио наду да ће Свесрпски сабор оправдати очекивање и да ће бити направљен велики искорак када је ријеч о заједништву и окупљању, те да ће Срби остати сви заједно убудуће.

Предсједници Републике Српске Милорад Додик и Србије Александар Вучић најавили су за сутра Свесрпски сабор у Београду на којем ће бити потврђено јединство српског народа.

ИЗВОРагенције
Претходни текстАпелационо одјељење Суда БиХ одбило жалбу СДС-а
Сљедећи текстОдржани сусрети библиотекара Српске у Вишеграду