Насловна Најновије Ризик без преседана по испоруке гаса

Ризик без преседана по испоруке гаса

52
0

Европа се суочава са „ризиком без преседана“ када је ријеч о испорукама природног гаса ове зиме, након што је Русија обуставила већи дио испорука преко цјевовода, саопштила је данас Међународна агенција за енергетику /ИЕА/ у новом извјештају.

Европа би, због тога, могла да се нађе у ситуацији да почне да се надмеће са Азијом у набавкама течног природног гаса, којег већ сада нема довољно. Овај енергент је скупљи и транспортује се бродовима, наводи ИЕА.

Агенција додаје у кварталном извјештају да ће земље ЕУ морати да смање потрошњу гаса за 13 одсто преко зиме у случају потпуног прекида испорука из Русије због рата у Украјини.

Већи дио уштеде мораће да остваре домаћинства спуштањем температуре на термостатима за један степен и подешавањем ниже температуре у бојлерима, а уштеде ће морати да праве и индустрија и електропривреде, пише у извјештају.

ЕУ је у петак прогласила обавезну редукцију потрошње електричне енергије за најмање пет одсто у сатима када је струја најскупља.

Тренутно у Европу стиже само дио руског гаса у поређењу са ранијим количинама, а транспорт се одвија преко гасовода у Украјини према Словачкој и преко Црног мора и Турске према Бугарској. Друге двије руте у Балтичком мору, према Њемачкој и Пољској, су затворене.

ИЗВОРсрна, фото ФТВ
Претходни текстСНСД: Најновији резултати потврђују нашу велику побједу
Сљедећи текстРазведравање и више сунца у другом дијелу дана