Насловна Најновије РУЦЗ: Прате се водостаји, тимови у приправности

РУЦЗ: Прате се водостаји, тимови у приправности

82
0
директор РУЦЗ Борис Трнинић

Водостаји ријека у Републици Српској интензивно се прате, а тимови Цивилне заштите су спремни да реагују уколико буде било потребно, изјавио је Срни директор Републичке управе цивилне заштите Борис Трнинић.

„Ми смо у приправности, пратимо водостаје ријека, првенствено Саве. Пратимо ситуацију у сусједним земљама, првенствено Аустрији, Словенији и Хрватској. Ако будемо видјели да то иде у нежељеном смјеру, учинићемо све да сачувамо животе људи, а онда и да посљедице по имовину буду што мање“, рекао је Трнинић.

Трнинић је нагласио да су одмах након информације да ће циклон „Борис“ проћи кроз Европу обавијестили локалне заједнице шта може да се деси и шта треба предузети ако буде потребе.

„Против поплава се веома тешко борити, али је најбитније да не буде људских жртава, док се материјална штета може надокнадити и санирати. У свим европским земљама погођеним поплавама има људских жртава. Ми смо спремни да максимално искористимо све људске и материјалне ресурсе ако се за тим укаже потреба“, истакао је Трнинић.

Ријека Сава у Градишци у посљедњих 48 часова, порасла је за око три метра. Плавни талас из Словеније је прошао и сада водостај расте много мање.

Водостај ријеке Саве кроз Федерацију БиХ је нормалан и неће достићи ниво редовне одбране од поплава, а не очекује се ни значајнији пораст Уне, Сане, Врбаса, Босне, Тиње и Дрине, саопштено је из федералног Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства.

ИЗВОРсрна, фото илустрација РУЦЗ
Претходни текстСара и Александар Лучић освојили три медаље на Свесрпском купу
Сљедећи текстКако гласати на локалним изборима? (ВИДЕО)