Насловна Најновије Самит БРИКС-а: У Казањ стигао генерални секретар УН

Самит БРИКС-а: У Казањ стигао генерални секретар УН

85
0

У Казању се наставља Самит БРИКС-а. Предсједник Русије Владимир Путин разговарао је првог дана скупа са лидерима држава-чланица и руководиоцима кључних организација. За прије подне предвиђене су двије сједнице у уском и проширеном саставу, а послије разговора у проширеном саставу лидери БРИКС-а ће усвојити завршни документ – Казанску декларацију.

Током дана руски предсједник ће наставити билатералне сусрете с предсједником Ирана, Турске, премијером Етиопије. У вечерњим сатима Путин ће одржати свечани пријем за лидере и друге учеснике Самита, а очекује се да се састане и са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком.

– Загрљај индијског премијера Наренде Модија и Путина на самиту БРИКС-а разбјеснео је западне земље, изјавио је ирски новинар Чеј Бос.

– Лидер највеће демократске земље на свијету грли предсједника Владимира Путина у Казању. Можете да чујете како у Вашингтону и Лондону шкргућу зубима – написао је он на друштвеним мрежама.

Индијски премијер је у уторак стигао у Казањ и први је страни лидер са којим је Путин разговарао на маргинама самита БРИКС-а.

У Казањ је допутовао генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес, саопштио је парламент Татарстана.

У саопштењу се наводи да се Гутерес састао са предсједавајућим Државног савјета Татарстана Фаридом Мухаметшином на Међународном аеродрому у Казању.

ИЗВОРsputniknews.com
Претходни текст16. Самит земаља БРИКС-а; Очекује се састанак предсједника Српске са предсједником Русије
Сљедећи текстСИПА претреса Фонд здравственог осигурања у Бањалуци