Насловна Најновије Сандру Веронезију „Велика награда Иво Андрић“ за животно дјело

Сандру Веронезију „Велика награда Иво Андрић“ за животно дјело

199
0

Италијански писац Сандро Веронези добитник је „Велике награде Иво Андрић“ за животно дјело за 2022. годину, коју је додијелио Андрићев институт из Вишеграда.

Жири, коју су чинили предсједник Слађана Илић и чланови Желидраг Никчевић и Мило Ломпар, саопштио је и одлуку да књижевна „Велика награда Иво Адрић“ за 2022. годину буде додијељена и Енесу Халиловићу из Новог Пазара за збирку пјесама „Секвоја“.

Илићева је прочитала одлуку жирија у којој је наведено да је Веронезију награда додијељена за његово цјелокупно прозно стваралаштво, поводом објављивања превода његовог романа „Колибри“, у издању Академске књиге из Новог Сада, у преводу Јасмине Андоновић.

Сандро Веронези /64/ рођен је у Фиренци и један је од најзначајнијих писаца своје генерације у Италији. Аутор је више романа, прича, есеја и путописа.

Добитник је неколико важних књижевних награда у земљи и иностранству, а романи „Тихи хаос“ и „Колибри“ награђени су најзначајнијом италијанском књижевном наградом „Стрега“.

У образложењу одлуке жирија наведено је да су тематско-мотивске основе Веронезијевог дјела увијек веома сложени, каткад и патолошки породични, пријатељски и љубавни односи, жртвовање за ближњег и због ближњег, страх и бол као усуд и покретач високоосјетљивог бића, сама моћ, најчешће сурове судбине и њено прихватање испитивање зла – у другима, али и у себи, откривање његових домета кроз изузетно натуралистичке примјере.

Халиловић /46/, који је и добитник награде „Кочићево перо“, један је од најзначајнијих домаћих стваралаца средње генерације, а аутор је, између осталог, романа „Ако дуго гледаш у понор“, „Људи без гробова“, те поема „Бангладеш“ и „Манифест квантумизма“. 

ИЗВОРСрна
Претходни текстОчекивана инфлација за ову годину 7,7 одсто
Сљедећи текст„Пулс града“, 31.05.2023. године(Видео)