Насловна Најновије Све средње школе спремне за почетак наставе; Уписано 9.505 ученика

Све средње школе спремне за почетак наставе; Уписано 9.505 ученика

89
0
БАЊАЛУКА, 30. АВГУСТА /СРНА/ - Састанак вршиоца дужности помоћника министра за средње образовање и васпитање и образовање одраслих Бојане Кос са предсједницима актива директора средњих школа у Бањалуци.

Средње школе у Републици Српској спремне су за почетак наставе у новој школској години, а у прве разреде уписано је 9.505 ученика, од којих 9.369 у јавне и 136 у приватне школе, те очекиваних око 70 ђака из вјерских и школа за ученике са сметњама у развоју.

На састанку вршиоца дужности помоћника министра за средње образовање и васпитање и образовање одраслих Бојане Кос са предсједницима актива директора средњих школа констатовано је да је план уписа у први разред средњих школа у 2024/25. години реализован 97 одсто у односу на број ученика који су у школској 2023/24. завршили девети разред.

„Новина у новој школској години је и огледни нови спортски смјер који ће бити реализован у Гимназији Бањалука, а за који вјерујемо да ће пружити подршку свим спортистима у усклађивању њиховог образовања са професионалним спортским активностима“, рекла је Кос.

Она је навела да ће у примјени бити нови, односно измијењени и допуњени наставни програми факултативног предмета „Хуманост и безбједност“ за први, други, трећи и четврти разред средњих школа, који се у прошлој школској години спроводио као оглед у 20 средњих школа.

Кос је нагласила да ће сви заинтересовани ученици имати прилику да изучавају овај факултативни предмет, као и да ће се тако додатно допринијети спречавању насиља у школама, саопштено је из Министарства просвјете и културе Српске.

Она је додала и да од ове школске године у средњим стручним и техничким школама општеобразовни предмети више неће бити засновани на модуларном планирању, што подразумијева да оквирни број часова за реализацију тема није дефинисан и да наставник има већу слободу у прилагођавању наставног процеса потребама ученика.

„Наставник ће приликом планирања и програмирања наставних садржаја, узимајући у обзир факторе попут нивоа постигнућа ученика, сложености наставне теме, потреба струке и занимања и слично, одредити број часова потребан за њихову реализацију у оквиру теме, које чине обавезни дио наставног програма, али немају обавезујући карактер што се тиче редослиједа њихове реализације“, рекла је Кос.

На састанку су разматране све припремне активности које су реализоване пред почетак нове школске године, а коначни подаци о реализацији уписа ученика у средње школе биће закључени 31. септембра након израде годишњих програма рада школа.

ИЗВОРсрна
Претходни текстМакрон ћирилицом на мрежи Икс: Искрена је радост вратити се у Србију (ФОТО/ВИДЕО)
Сљедећи текстМале библиотеке на отвореном у Источном Новом Сарајеву постављене испред Средње школе „28. јуни“ и у Парку великана (Фото)