Насловна Вијести Све чешћи топлотни таласи, суше и поплаве; Драстичне промјене и у будућности

Све чешћи топлотни таласи, суше и поплаве; Драстичне промјене и у будућности

237
0

Пораст температуре ваздуха посљедица је климатских промјена и уколико не дође до смањења емисије угљен-диоксида, драстичне климатске промјене очекују се и у будућности, рекао је професор климатологије Горан Трбић.

Трбић је навео да климатски модели показују на такве драстичне промјене и у будућности уколико не додје до стабилизације угљен-диоксида и загађења.

Он је упозорио да концентрација угљен-диоксида расте на глобалном нивоу што показује да ће климатске промјене бити и екстремније, те је додао да су поплаве у Републици Српској 2014. године биле знак да се клима све више мијења.

Трбић је навео да на климу утичу активности човјека и сагоријевање фосилних горива, нафте и угља, што је окидач за глобално повећање температуре ваздуха.

– Смањење коришћења тих фосилних горива можемо условити смањењем емисија угљен-диоксида, који имају негативан ефекат стаклене баште и дугорочно кориговати климатски систем, односно смањити температуру, али и остале штетне климатске елементе – истакао је Трбић за Срну.

Додао је да глобална борба против климатских промјена иде у два правца, један је вратити климатски систем у оквир какав је био прије 30 – 40 година, а са друге стране се мора радити на прилагођавању на новонастале климатске услове.

– Све су чешћи топлотни таласи, суше и поплаве, интензивније је сунчево зрачење. Савјети стручњака, од климатолога до љекара, али и оних који се баве ресурсима су увијек добродошли – нагласио је Трбић.

Трбић сматра да је добро што је у Републици Српској започето неколико пројеката у смислу унапређења рада Хидрометеоролошког завода, Цивилне заштите, утврђивања обала и корита ријека и унапређења система за наводњавање, али истиче да увијек има простора за напредак.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПолиција дарује крв
Сљедећи текстЗавршени протести испред ОХР-а