Насловна Најновије Сијарто: Сарадња Српске и Мађарске базирана на међусобном поштовању (ВИДЕО)

Сијарто: Сарадња Српске и Мађарске базирана на међусобном поштовању (ВИДЕО)

38
0
Сарадња Мађарске и Републике Српске базирана је на међусобном поштовању и поносни смо на досадашње пројекте који су реализовани, рекао је министар иностраних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто на конференецији за новинаре.
 

– Имамо примјер добре сарадње, када је ријеч о пољопривредним машинама, а тај пројекат настављамо и у будућности. Имаћемо и три развојна пројекта нова, гдје ће се укључити и предузетници из Мађарске. Пројекте које је финансирала Њемачка, преузеће Мађарска – навео је Сијарто.

Сијарто је истакао да Мађарска води одговорну политику према својим сусједима.

– Сматрамо да је неопходно присуство Западног Балкана у ЕУ. Из тог аспекта је неповољно што кандидати за чланство Западног Балкана у просјеку чекају 14 година за чланство, што ми сматрамо као непоштовање Брисела и позивамо члланице уније да заврше политику која је довела до потпуног краха политике проширења ЕУ – наводи Сијарто.

Додаје да је важно да свака чланица ЕУ испоштује одлуке грађана са Западног Балкана, да свака нација има право да сама одлучи о својој будућности.

– Због тога ми и даље на бази узајамног поштовању настављамо сарадњу са овим земљама, међу којима је  БиХ – наглашава Сијарто након састанка са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком.

Сијарто се овимм путем захвалио Додику на позиву, те истакао да је почаствован да буде у Бањалуци.

– Живимо у периоду опасних догађања, а у таквом времену, када мир има велики значај, интерес Мађара је стабилност на Западаном Балкану – навео је он.

Сијарто је истакао да Мађарска никада неће пристати да један функционер Републике Српске буде на црној листи, јер је то непоштено према бирачима, који су изабрали те функционере 

– Грађани Српске умију да одлуче какву власт желе – додаје он.

Он је рекао да би санкционисање изабраних представника Републике Српске ставило под знак питања цјелокупан демократски процес али и одлуку грађана на изборима.

ИЗВОРртрс
Претходни текстДодик: Висок степен разумијевања и подршке Мађарске; Сијарто велики пријатељ Српске (ВИДЕО)
Сљедећи текстОзваничен почетак изградње челичног гасовода у Источној Илиџи (Видео)