Насловна Најновије Снага народа и Рамо Исак кажњени са 6.000 КМ казне за објављени...

Снага народа и Рамо Исак кажњени са 6.000 КМ казне за објављени спот

50
0
Централна изборна комисија БиХ данас је у Сарајеву изрекла казну у износу 6.000 КМ политичком субјекту Снага народа и предсједнику ове странке који је и министар унутрашњих послова Федерације БиХ Рами Исаку за спот објављен на друштвеним мрежама, за који је утврђено да представља преурањену изборну кампању, и наложила повлачење овог спота.
 

ЦИК, речено је на сједници, није успио доказати да спот представља говор мржње и злоупотребу ресурса.

Члан ЦИК-а Жељко Бакалар констатовао је да овај прекршај заслужује санкционисање, али да је висина казне недовољна.

– Нерадо ћу подржати износ од 6.000 КМ јер мислим да он није одговарајући у односу на оно што је учинак ове објаве која је забиљежила велики број прегледа и изазвала дискусију у јавном простору БиХ и региона – истакао је Бакалар.

Према његовим ријечима, добијена изјашњења странке, Исака и МУП-а ФБиХ у којима се позивају на одредбе Изборног закона прилично су синхронизована.

– Мислим да је урађена припрема екскулпације /оправдања/ по другим основама“, оцијенио је Бакалар, који је навео да вишедневна најава објављивања спота, као да се ради о садржају „Звезда Гранда – говори да се свјесно ишло у кршење закона.

Бакалар је става да је за ову објаву направљена широка ПР прича вођена, вјероватно, визијом да је и негативна реклама реклама.

– Број прегледа и коментара у јавности свједоче да је сврха постигнута, а сврха новчане санкције од 6.000 КМ неће имати одговарајући ефекат – закључио је Бакалар.

Казне за преурањену кампању ПДП-у, ХДЗ-у, Лабуристичкој странци и субјекту „Можемо боље“

Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ данас је новчано казнила више политичких субјеката за преурањену изборну кампању за овогодишње локалне изборе.

ПДП је кажњен са 9.000 КМ, односно по 3.000 КМ за објаве на „Фејсбук“ страници бањалучког ПДП-а са три скупа названа „Саборовања домаћина“ на којима је био присутан Драшко Станивуковић, кандидат за градоначелника Бањалуке.

ХДЗ БиХ кажњен је са 3.000 КМ за преурањену изборну кампању њеног присталице, начелника Новог Травника Стјепана Дује.

Истим износом санкционисана је Лабуристичка странка за објаву на „Фејсбуку“ на којој се промовишу радови у Великој Кладуши, док је политички субјект „Можемо боље“ дужан да плати казну од 4.000 КМ за преурањену и спонзорисану, плаћену изборну кампању на „Фејсбуку“.

 
ИЗВОРртрс
Претходни текстДодик: И шта сад кад је и Конаковић признао да је улазак кадета Војске Србије био у складу са законом?
Сљедећи текст„Илиндан Спорт Фест“ почиње 19. јула (Фото)