Насловна Најновије Сокочанин Миланко Мишо Боровчанин тридесет година бави се пољопривредом

Сокочанин Миланко Мишо Боровчанин тридесет година бави се пољопривредом

167
0

Пензионер Миланко Мишо Боровчанин на свом имању у Новом селу код Сокоца већ тридесет година активно се бави пољопривредом, узгајајући више од 20 грла говеда, 200 оваца и 50 коза, за шта је добио низ награда и признања на пољопривредним сајмовима.

Његово искуство показује да се исплати бавити пољопривредом и на брдско-планинском подручју, ако се, како је рекао Срни, овом послу приђе озбиљно, пратећи новине у тој области и примјењујући савјете стручњака, без чега нема јаког газдинства.

Он тврди да од „ситничарења“ нема ништа у пољопривреди, држећи се народне изреке: „Од малог је – мало“.

– Ако више грла узгајамо у овој ситуацији када су добре продајне цијене живе стоке и млијека – може се бити задовољно, посебно када нам редовно стижу подстицаји за пољопривреду – наводи Боровчанин.

Он је задовољан износом новчаних подстицаја према Правилнику за развој пољопривреде и села намијењених за ову годину, у коме ће бити више средстава за пољопривреднике у руралним подручјима, гдје је привређивање отежано.

Подстицаје за узгој више од 20 грла говеда, 200 оваца и 50 коза Боровчанин сваке године искористи за набавку сточне хране, посебно житарица.

Пољопривредници у вишим планински предјелима немају услове за сјетву и принос као они у равничарским крајевима.

– На овом подручју са хладним и дужим зимама за стоку је потребна квалитетнија исхрана да би могла да напредује – истиче Боровчанин.

Овогодишњи Правилник о подстицајима, каже, „иде не руку и нешто ситнијим произвођачима и пољопривредницима у руралним подручјима“.

Тако ће премију ове године добити и сточари који имају 50 и више оваца, а не само они са 100 оваца као до сада, те и за једну високо квалитетну јуницу умјесто досадашње три.

Са новинама у Правилнику, каже овај домаћин, ресорно министарство ће подржати пољопривреднике са мањим газдинствима да опстану у овој дјелатности.

Након радног вијека проведеног у МУП-у Републике Српске, Боровчанин је одлучио да пензионерске дане попуни радом на свом газдинству, уз помоћ осталих чланова породице.

Као успјешан домаћин, прати савремена кретања у пољопривреди узгајањем грла по „систему крава-теле“ и даје свој допринос развоју сточарства и опстанку села.

ИЗВОРсрна
Претходни текстНа данашњи дан Срби протјерани из Вогошће
Сљедећи текстНачелник Божовић уприличио пријем за Марину Куртеш