Насловна Најновије Србија добија установу за лијечење спортиста (ФОТО)

Србија добија установу за лијечење спортиста (ФОТО)

148
0

Предсједник Фудбалског савеза Србије (ФСС) Драган Џајић одржао је данас састанак са члановима Медицинске комисије на челу са предсједником проф. др Милованом Бојићем на којем је једногласно подржана иницијатива да се формира специјализована здравствена установа намијењена брзом, стручном и најмодернијем лијечењу професионалних спортиста, ране и брзе рехабилитације.

Како се наводи, ова установа биће не само стратешки ресурс спортске медицине Републике Србије већ јединствена установа у овом дијелу Европе.

– То је нешто што наши спортисти апсолутно заслужују, а чланови Медицинске комисије ФСС имају огромно искуство стечено бројним међународним адукацијама, које ће им помоћи да се једна таква установа, на највећем европском и свјетском нивоу, формира у Србији. Предложено је да ова установа буде у оквиру јединственог комплекса Националног стадиона, односно пројекта који је од капиталног значаја за нашу земљу, Београд и Србију, ЕXПО 2027 – рекла је доц. др Марија Здравковић.

На слици може бити: 8 особа

Установа ће бити на располагању свим професионалним спортистима, а не само фудбалерима.

– Иницијатива је потекла од чланове фудбалске Комисије нашег националног савеза, јер можемо рећи да је фудбал наш најпопуларнијни спорт, а његова Медицинска комисија је увијек предњачила у разним идејама и иновацијама. У овом случају са овим свеобухватним пројектом стављен је акценат и на превенцији од повреда и разних ризико фактора у спорту, као и интезивирању едукације љекара спортске медицине који су при клубовима и репрезентативним селекцијама. Такође, и едукацији тренера који имају први и најважнији контакт са играчем, уз клупског или репрезентативног љекара, када се ради о здравственом проблему – нагласила је Здравковић.

На слици може бити: 2 особе и текст

Она је истакла да је ово суштински искорак у раду овог тијела, али не само за потребе Фудбалског савеза Србије већ за све гранске савезе у спрском спорту.

– Спортисте сви доживљавамо као људе који представљају и најбоље говоре о својој земљи, а ово што чинимо вјерујемо да ће им помоћи да буду још успјешнији у промоцији наше земље – закључила је Здравковић.

ИЗВОРртрс
Претходни текстУниверзитете укључити у дискусије о интелектуалној својини
Сљедећи текстБеоградски сајам туризма (Видео)