Насловна Најновије Стејт департмент: Ескобар одлази на нову функцију

Стејт департмент: Ескобар одлази на нову функцију

56
0

Стејт департмент је демантовао да је замјеник помоћника америчког државног секретара за Европу и Евроазију и изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар разријешен дужности, наводећи да ће Ескобар у наредним недјељама, у оквиру редовне ротације, добити нову функцију.

Портпарол Стејт департмента је, у одговору на питање Танјуга да ли може да потврди вијест коју је објавио портал „Фронтлајнер“ да је Ескобар разријешен дужности, истакао да су наводи уредника портала Вудија Џимшитија лажни и да Ескобар није разријешен са функције.

-Све каријерне дипломате у иностранству ротирају се сваке једне до четири године, што је редовна пракса. Као дипломатски службеник, Ескобар је на својој садашњој функцији био три године, а требало би да пређе на свој следећи задатак у наредним недјељама. До заказане транзиције, он остаје на дужности замјеника помоћника секретара у канцеларији за европска и евроазијска питања, као и специјалног изасланика за питања западног Балкана – наведено је у одговору Стејт департмента.

Стејт депармент истиче да је Џимшити недавно дао низ изјава о Ескобару које су „провјерљиво лажне“.

– Упркос томе што Џимшити тврди супротно, супруга замјеника помоћника секретара Ескобара никада није добила средства од Министарства спољних послова Србије. Такође, замјеник помоћника америчког државног секретара нема било какве породичне везе са наводним партнером у тексашкој адвокатској фирми „McGinnis Lochridge LLP“ – истичу у Стејт депарменту.

Додају да је неодговорно објављивати такве неистине и неосноване гласине, као и да дезинформације представљају изузетну претњу за демократска друштва, трују друштвени дискурс, погоршавају подјеле и представљају пријетњу по националну безбједност САД и њихових савезника и партнера.

– Сједињене Америчке Државе снажно подржавају дијалог уз подршку ЕУ као пут за постизање мирног и продуктивног односа између Косова и Србије. У потпуности смо усклађени са нашим европским партнерима и наставићемо да играмо активну улогу у подршци дијалогу – поручују из Стејт департмента.

Портал „Фронтлајнер“ у недјељу је објавио да је замјеник помоћника америчког државног секретара за Европу и Евроазију Габријел Ескобар разријешен дужности изасланика САД за Западни Балкан након истраживања тог медија у ком су, како се тврди, откривени потенцијални сукоби интереса и доведен у сумњу Ескобаров дипломатски интегритет.

Портал је такође навео да је контроверза око Ескобара почела извјештајем тог магазина од 22. марта, у којем су „изнијете тврдње о финансијским везама између Ескобарове породице и српских државних органа“, што, како се у тексту оцјењује, „доводи у сумњу неутралност америчког изасланика у осјетљивом дијалогу Косова и Србије“.

ИЗВОРТАНЈУГ
Претходни текстЗа подршку незапосленом родитељу четворо и више дјеце 60 милиона КМ
Сљедећи текстOд 14. до 16. маја „Јахорина економски форум“