Насловна Најновије Сутра обиљежавање 32 године од страдања српских цивила у Чемерну

Сутра обиљежавање 32 године од страдања српских цивила у Чемерну

56
0

У Чемерну у федералној општини Илијаш, сутра ће бити обиљежене 32 године од злочина над српским цивилима који су починили припадници муслиманских јединица, најављено је из Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

Злочин над српским цивилима у селу Чемерно, догодио се у раним јутарњим часовима 10. јуна 1992. године, када су га напале муслиманске јединице из села Корита, Махмутовића Ријеке и Орахова.

Током напада на Чемерно убијени су готово сви становници, а починиоци су имали јасну наредбу претпостављених да у овом мјесту све униште.

Помен убијеним српским цивилима на Чемерну | Катера

Припадници тадашње Територијалне одбране Бреза, убили су 32 српска цивила и војника, међу којима је највише било стараца, жена и дјеце, а село сравнили са земљом. Најмлађа жртва имала је 16 година, најстарија 80.

Као и у осталим муслиманским нападима на српска села и на Чемерну је опљачкано и однесено све што се могло понијети. Село је остало разорено и спаљено.

Према програму обиљежавања, у 10.45 часова планирано је окупљање у Нишићима, код Цркве Светог Петра и Павла, а у 11.00 часова је полазак у Чемерно.

Obilježena 31 godina od zločina nad Srbima u Čemernu (FOTO)

Парастос код споменика у Чемерну биће служен у 12.30 часова, а у 14.00 часова планиран је повратак у Нишиће.

У Суду БиХ у току је судски процес против оптужених за злочине, почињене над Србима у Чемерну.

Nastavak sudskog procesa u slučaju „Čemerno“: Zna li tužilac Simović šta hoće?

За злочине у овом селу 10. јуна 1992. године оптужени су Џемал Хаџић, Теуфик Турудић, Џемал Смоло, Сенад, Харис и Бењамин Сикира, Енес Дурак, Мирсад, Нусрет и Мирзет Бешлија, те Нехру Ганић.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текст“Походом на Кланац“ одата почаст страдалим борцима Касиндолског батаљона
Сљедећи текстВулин: Српско национално питање се мора рјешавати јединствено