Насловна Најновије СШЦ „Источна Илиџа“ прославио 30 година постојања

СШЦ „Источна Илиџа“ прославио 30 година постојања

189
0

У Средњошколском центру Источна Илиџа за 30 година постојања, од 1993. до 2023. матурирало је 4.650 ученика и било је запослено 350 радника, рекла је директор ове образовне установе Бранка Ковачевић поводом прославе 30 година постојања и раде ове високошколске установе.

Она је истакла да ће у оквиру обиљежавања овог важног јубилеја бити објављена Монографија која је посвећена свим ученицима који су стицали средњошколско образовање у овој школи, као и запосленима који су, свако из свог подручја рада, свих ових година бринули о ученицима и школи.

Поносни смо на генерације ученика које су изњедриле многобројне угледне стручњаке, умјетнике, научнике и спортисте који широм свијета проносе име своје школе – истакла је Ковачевићева, додајући да сваки ученик оставио неизбрисив траг и печат у њеној историји.

Данас, додаје Ковачевићева, СШЦ „Источна Илиџа“ похађа 620 ученика и 90 запосленика, који се школују у четири струке – економији, праву и трговини, здрвству, култури и умјетности, те гимназији.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић рекао је да се давне 1993. године руководство Српске Илиџе одлучило да у тешким условима оснује тадашњу Гимазију „Источна Илиџа“.

Он је честитао јубилеј руководству школе, као и свим бившим директорима, и наставном кадру, истичући да је ова школска установа јако важна за општину Источна Илиџа, али и друге локалне заједнице са подручја Града Источно Сарајево.

–  СШЦ „Источна Илиџа“ дала је велики допринос у стварању великог броја стручњака, али првенствено добрих људи. Посебно могу да будем поносан јер сам и ја похађао ову образовну установу, а моја генерација је недавно прославила 20 година од матуре – рекао је Божовић.

Јован Катић, начелник општине Источно Ново Сарајево, навео је да је прије 22 године завршио ову школу, те да она има немјерљив значај у развоју Источно Новог Сарајева, Источне Илиџе, али и Града Источно Сарајево.

–  Поносам сам што школа напредује, што се развија и сигуран сам да ћемо наставити са обиљежавањем важних датума и јубилеја и да ћемо се заједно радовати успјесима ове школе – рекао је Катић.

Предсједник Скупштине Града Источно Сарајево Бранко Короман подсјетио је да на територији овог града постоје четири средњошколска центар која похађа око 2.150 ученика.

Према његовим ријечима, након потписивања Дејтонског споразума, школа је доживјела исту судбину као и сарајевски Срби, па је дислоцирана у тадашњу Лукавицу, а трансформацијама средњих школа 1997. године, од три школе формиране су двије – Гимназија и средња стручна школа Источна Илиџа и Средња школа „28. јуни“.

– Школе су смјештене у војну касарну, а велика обавеза свих структура власти је да се направе објекти за ове школе, као и фискултурне сале – рекао је Короман, додајући да само знање гарантује успјех и развој читавог друштва.

Професор српској језика и књижевности у СШЦ „Источна Илиџа“ Кристина Вуца изјавила је да је за 30 година постојања ова школа мијењала називе, али да је увијек тежила основној идеји – квалитетном образовању.

–  Систем школовања и образовања се мијењао, а наша школа је показала, у свом историјском путу, да је одолијевала и даље одлијева свим проблемима. Успијевамо ићи корак са временом и образовним системом и то нам је најважније – рекла је Вуца.

Филип Тешановић, матурант Гимназије, рекао је да су се ученици и професори потрудили да на вечерашњој Свечаној академији на прави начин покажу све шта је рађено протеклих 30 година.

Он је додао да тридесета генерација матураната броји 156 матураната.

Све четири године мог школовања су биле дивне. Професори и управа школа су настојали да буду ту за нас и да нам на најбољи начин пренесу знање које посједују – рекао је Тешановић.

Илиџанска гимназија „Игмански марш“, познатија као „Четврта сарајевска гимназија“, основана је 21. јуна 1961. године. Исте те године почела је са радом са три одјељења и три професора у просторијама Основне школе „Бранко Радичевић“. Школа се временом развијала, добила своју зграду, а реформом школског система, у школској 1980/81. години, уписујући ученике усмјерених средњих школа, постала је Средњошколски центар „Игмански марш“. Ипак, тежња професора, ученика и свих грађана Илиџе да школа у првом реду буде гимназија резултовала је тиме да су у школску 1991/92. годину уписани само гимназијалци, и то седам одјељења.

Школа је наставила са радом и у ратној 1992/93. години. Истина, тада није одржавана редовна већ инструктивна настава. Од школске 1993/94. године настава се одвија редовно. У марту 1996. године, по одлуци општине Српска Илиџа, школа је дислоцирана у тадашњу Лукавицу.

Трансформацијама средњих школа 1997. године, од три школе формиране су двије – Гимназија и средња стручна школа Источна Илиџа и Средња школа „28. јуни“.

Од 2011. године Гимназија и средња стручна школа Источна Илиџа мијења назив у ЈУ Средњошколски центар Источна Илиџа.

 

ИЗВОРРТВИС/ Катера
Претходни текстНикола Бјелош је најбољи фудбалер, Бојан Регоје тренер, а Фамос најбољи клуб
Сљедећи текстПозив заинтересованим лицима за куповину земљишта на локалитету Равна Романија – Етно село Соколовград