Насловна Најновије Тегелтија: Они који блокирају пројекат „Бук Бијела“ не чине ништа добро

Тегелтија: Они који блокирају пројекат „Бук Бијела“ не чине ништа добро

55
0

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је да у БиХ постоји снажан интерес за јачање сарадње у енергетском сектору са компанијама из Норвешке, као и отворености за регионалну сарадњу, поручивши да они који у БиХ покушавају да блокирају изградњу хидроелектране „Бук Бијела“ треба да схвате да то не доноси никоме добро.

Говорећи на Регионалној конференцији у Београду о обновиљим изворима енергије, Теглетија је рекао да су у БиХ сви свјесни значаја регионалне сарадње ради енергетске безбједности.

Он је напоменуо да су Србија и БиХ покренули заједнички пројекат „Бук Бијела“, да су у овом тренутку одвијају припремни радови, али да због неких унутрашњих неспоразума у БиХ није завршен процес изградње.

– Ове поруке о заједничким улагањима су јако добре. Они који покушавају да блокирају изградњу „Бук Бијеле“ треба да схвате да то не доноси никоме добро – рекао је Тегелтија.

Тегелтија је указао да БиХ у овом тренутку производи више енергије него што јој је потребно, али да је неопходно постојеће производне капацитете модернизовати.

Он је нагласио да се то посебно односи на термоелектране које су у 2021. години произвеле 59,2 одсто нето производње електричне енергије у БиХ.

Према његовим ријечима, истовремено је потребно задржати државно власништво над предузећима за производњу електричне енергије и омогућити безбједност да се произведу довољне количине енергије за тржиште БиХ.

Image

– Потребна су улагања у обновљиве изворе енергије. Сматрам да се треба радити на принципу јавно-приватног партнерства – рекао је он.

Када је ријеч о сарадњи са норвешким компанијама, Тегелтија је истакао да БиХ има неискориштеног енергетског потенцијала, а Норвешка располаже знањем, новим технологијама и могућностима финансирања.

Он је поздравио интересовање норвешких компанија и инвеститора за улагање у енергетски сектор БиХ, те позвао на успостављање сарадње са енергетским компанијама у БиХ.

Тегелтија је рекао да постоји реална потреба због стабилности енергетског система, нарочито сада у вријеме свјетске енергетске кризе, за обновом неколико блокова у термоелектранама како би им се продужио радни вијек и смањило загађење, саопштено је из Савјета министара.

Image

Предсједавајући Савјета министара каже да су Република Српска и Федерација БиХ, у процесу усвајању сета закона који су усмјерени на енергетску транзицију ка чистој енергији, што показује јасно опредјељење БиХ за прелазак са фосилних горива на обновљиве изворе енергије.

Он је рекао да су вјетроелектране и соларне електране у прошлој години произвеле тек 2,6 одсто нето производње електричне енергије у БиХ, те да у овој области постоји значајан простор за додатна улагања.

Предсједавајући Тегелтија је рекао да енергетске компаније у БиХ у наредном периоду планирају значајна улагања у повећање производних капацитета у оквиру кључних стратешких циљева, и то безбједности снадбијевања, цјеновне прихватљивости и еколошке одрживости.

Image

У Београду се одржава регионална конференција о могућностима улагања у обновљиве изворе енергије на западном Балкану, на којој ће лидери западног Балкана да разговарају о потенцијалима и могућности повећања коришћења обновљивих извора енергије у региону.

На скупу у Палати Србија учествују предсједник Србије Александар Вучић, предсједавајући Савјету министара Зоран Тегелтија, те премијери Сјеверне Македоније Димитар Ковачевски, Албаније Еди Рама и Црне Горе Дритан Абазовић.

У наставку скупа на панелу поподне ће учествовати и министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић.

Конференцију организују амбасаде Норвешке у Србији и БиХ, у сарадњи са Нордијском пословном алијансом, Пословном асоцијацијом Норвешка-БиХ и Норвешким партнерима за сарадњу у области енергетике.

Претходни текстЗимовање на прагу, скијаши стижу из цијеле Европе
Сљедећи текстЗа десет мјесеци 9,8 одсто мање саобраћајних незгода