Насловна Најновије Тужилаштво провјерава да ли иза малољетног убице стоје екстремне групе

Тужилаштво провјерава да ли иза малољетног убице стоје екстремне групе

101
0

Тужилаштво Унско-санског кантона /УСК/ провјерава да ли иза малољетника /14/ који је ножем убио једног, а ранио другог полицајца у Босанској Крупи, стоје екстремне групе, изјавила је данас главни тужилац у овом кантону Мерима Мешановић.

„Поступајући тужилац је заједно са припадницима сектора крим-полиције изашао на мјесто злочина, те су извршене увиђајне радње. Морам рећи да је малољетни починилац кривичног дјела затечен на мјесту злочина, те ухапшен“, рекла је Мешановићева новинарима.

Она је потврдила да је дежурни тужилац синоћњи атак окарактерисао као дјело тероризма, јер је, незванично, мотив напад на институцију, односно полицијску станицу као орган, с’ циљем застрашивања становништва, преносе федерални медији.

Говорећи о потенцијалним казнама за починиоца, Мешановићева је рекла да му се пошто има мање од 15 година и спада у категорију млађег малољетника, према закону, могу изрећи заводске мјере, односно упућивање у васпитно-поправни дом, најдуже пет година.

Она је напоменула да је за ово кривично дјело прописано најмање 10 година затвора или доживотна казна.

„Ипак, према закону, њему се не може изрећи таква казна нити казна затвора, јер је млађи од 16 година“, рекла је Мешановићева.

Новинарима се обратио и директор Управе полиције Унско-санског кантона Амел Козлица, који је изразио жаљење због овог дјела и у име полиције изразио саучешће породици преминулог полицајца.

Козлица је навео да је стабилно здравствено стање повријеђеног полицајца, након операције у Кантоналној болници.

Он је додао да малољетник који је извршио овај злочин, није од раније био познат полицији.

Према његовим ријечима, стање безбједности у Унско-санском кантон је под контролом.

„Није утврђено да ли је узвикивао одређене повике или ријечи. Након спроведеног истраживања и саслушавања свједока, ми ћемо изаћи у јавност. Због стања безбједности и даљег спречавања узнемиравања грађана у кантону и граду, нећемо излазити у јавност са спекулацијама“, поручио је Козлица.

ИЗВОРсрна, фото илустрација Синиша Пашалић, Srpska info
Претходни текстМУП Српске учествовао у лоцирању припадника “врачарског клана“
Сљедећи текстМеђународни аеродром Сарајево евакуисан због дојаве о постављеној бомби