Насловна Вијести Угинуло пет тона рибе због невремена у Шипову

Угинуло пет тона рибе због невремена у Шипову

355
0

За Зорана Тепића, директора Тропик рибарства, претходна ноћ била је све осим лака. Киша и велико невријеме које су у суботу (10. јун) погодили шире подручје општине Шипово покренули су шумске бујичне потоке, а муљ, земља и огранци који су се том приликом слили у ријеку Воларицу изазвао је помор око пет тона рибе овом произвођачу, причинивши тако штету која се мјери у десетинама хиљада КМ.

У разговору за “Независне новине” Тепић прича како су његови радници у рибњаку током протекле ноћи и јутра успјели скупити три тоне угинуле рибе, али да због неповољног времена још увијек неће моћи у потпуности установити насталу штету.

Оно што је огроман проблем, појашњава Тепић, јесте то што је ријеч о рибљој млађи, односно најмлађим узрасним категоријама рибе, због чега је штета још и већа.

“Овакве воде су угрозиле производњу рибље млађи на пастрмским рибњацима Тропиц рибарства. На рибњаку Волари ИИ,  дошло је до помора рибе, а по првим проценама ради се о пар тона угинуле рибље млађи пастрмке. Наши радници су дежурали током ноћи и данас током дана ће радити исто, и санирати насталу штету и прикупљати угинућа. Након пар сати дошли је до опадања нивоа ријеке Воларице, која је  даље мутна те јос није могуће утврдити стварну штету”, наводи Тепић.

Проблем је, додаје он, већ пријављен надлежним ветеринарским органима, а с обзиром да је викенд, очекује да већ сутра буду на терену.

“Очекује се да ће републички ветеринарски инспектор изаћина терен у понедељак на терен у понедељак,  док је надлежни ветеринар на лицу мјеста и сачињава записник. Рибу ћемо највјероватније на депонију у Мркоњић Град. Слободна процјена је негдје између 50-80 хиљада КМ штете. С обзиром да се ради о рибљој млађи која се користи за каснији узгој конзумне рибе, њихова цијена је значајно скупља. Све ово говорим на процјени око 5-6 тона угинуле рибе”, појашњава Тепић.

На срећу, на остала два рибњака причињена штета није била у већој мјери, али је тамо било посљедица.

Оно што треба напоменути, риба из Тропиц рибарства је први анимални производ који је још давне 2008 године из БиХ извезен у земље ЕУ. Фирма Тропиц рибарство је највећа компанија на Балкану па и шире, и евентуални наставак и појава поплава пријети да у потпуности угрози производњу и цјелокупно пословање.

ИЗВОРGLAS SRSKE
Претходни текстФинале Ролан Гароса – Новак против Руда за историјски 23. гренд слем трофеј
Сљедећи текстКод споменика „Рањена птица“ обиљежена 81 година од почетка легендарне битке на Козари