Насловна Вијести Република Српска Уочи годишњице Дејтона из Српске бројни позиви на очување међународног споразума

Уочи годишњице Дејтона из Српске бројни позиви на очување међународног споразума

86
0

Уочи 28. годишњице Дејтонског мировног споразума из Републике Српске стижу бројни позиви на очување међународног споразума који је донио мир а Српској, насталој знатно прије 9. јануара 1992., међународну потврду. Дејтонским споразумом који је договоран од 1. до 21. новембра 1995. у америчком градићу Дејтон а 14. децембра исте године потписан у Паризу, створена је сложена, државна заједница састављена од два ентитета: Републике Српске и Федерације, те Брчко Дистрикта и три конститутивна народа.

Непуне три деценије од настанка Дејтонског мировног споразума, Република Српска је једина која слави датум парафирања у Дејтону и данас поштује његове тековине. Међународни фактори који су га креирали, Бошњаци који Дејтону могу захвалити добитак територије, констатно га урушавају преко наметнутих одлука и Уставног суда БиХ.

– Дејтонски мировни споразум од 95-те наовамо има различите фазе, у једној фази био је фаза мира па фаза реформи па покушаја приближавања ЕУ а данас је фаза покушаја да се БиХ обезбједи пуна сувереност, да се странци испрате и да се Дејтон одбрани од узурпација које чини Кристијан Шмит. У томе је протекла прошла дејтонска година а чини ми се да ће и сљедећа, рекао је Огњен Тадић, савјетник предсједника Републике Српске.

На Аранђеловдан 95-те бивши предсједник Народне скупштине Драган Калинић са зебњом је у најужем руководству Српске ишчекивао вијести из Дејтона. Биле су болне, Срби су остали без западнокрајишких и сарајевских општина одбрањених у рату, излаза на море, питање Брчког било је неријешено, Српска пресјечена код Горажда. Ипак рат је био завршен, а Република Српска међународно верификована са бројним надлежностима у оквиру редефинисане БиХ – сјећа се Калинић.

– Убрзо након потписивања и током свих протеклих 28 година услиједила клизајућа ревизија Дејтонског споразума, оличена у активности бројних опскурних организација и ликова делегираних од антисрпски острашћених западних администрација. 4.58-Република Српска зна свој пут, има људске и материјалне ресурсе да буде самоодржива, а исто мисле и инострани пријатељи Српске. Ако макар један од три народа не жели ову земљу, онда се зна шта је њена судбина – каже Драган Калинић бивши предсједник Народне скупштине Републике Српске.

У Борачкој организацији кажу да БиХ има шансе да опстане само на принципима Дејтонског мировног споразума, покушаји другачијег уређења Српску води ка самосталности. Да је БиХ једино могућа као „дејтонска“ а у сваком другом случају немогућа држава, став је Организације старјешина ВРС. Из Асоцијације Стваралаоци Републике Српске поручују да је Дејтонски споразум уништен до мјере да се поставља питање да ли и постоји.

– Сада се проба на све начине да се уништи оно што је некеда закључено и на чему је темељен мир у бившој БиХ али ми то прихватити не можемо – истакао је Божидар Вучуревић почасни предсједник Асоцијације Ствараоци Републике Српске.

Податак да се 21. новембар, дан када је у војној бази Рајт-Петерсон парафиран ДМС, не слави као празник у Федерацији, говори о намјери Бошњака да га промијене како би Српска нестала.

За њих је то „луђачка кошуља“ тачније сметња за тзв. грађанску Босну. Из Српске одговарају да је Дејтон једино и оптимално рјешење за БиХ, његово рушење Српску води само једним путем, изван БиХ.

ИЗВОРRTRS
Претходни текстДодик честитао Ђоковићу: Доказао си зашто си најбољи тенисер на свијету
Сљедећи текст„Ноћ театра“ дочарала позоришну магију у Требињу