Насловна Вијести Усвојена резолуција о поштовању примирја током Олимпијских игара

Усвојена резолуција о поштовању примирја током Олимпијских игара

104
0
Генерална скупштина УН усвојила је данас резолуцију којом се државе чланице позивају да поштују примирје током Олимпијских игара и подстичу мирно окружење, као и да дозволе учешће спортиста и других релевантних особа.

Укупно 118 земаља гласало је за, а ниједна није гласала против резолуције, која позива на „примирје током Олимпијских игара како би се подстакло мирно окружење и обезбиједио сигуран пролаз, приступ и учешће спортиста и релевантних лица на Играма, чиме се мобилише омладина свијета за мир“.

Русија и Сирија биле су уздржане. Замјеник сталног представника Русије при УН Марија Заболотскаја рекла је уочи гласања да ће се Русија уздржати од гласања о резолуцији због искључења било какве изјаве о деполитизованом приступу спорту.

У резолуцији се наводи да је захтјев заснован на древној традицији званој екехерија да се прекину непријатељства седам дана прије и послије Олимпијских игара, које су служиле да се циклус сукоба замијени пријатељским атлетским такмичењем сваке четири године. /крај/дд

Екехерија датира из древне грчке традиције из осмог вијека прије нове ере.

 

ИЗВОРSrna
Претходни текст„Пулс града“, 21.11.2023.
Сљедећи текстПолицијски оркестар МУП-а Српске одржао концерт поводом крсне славе